Till innehåll på sidan

Hizb ut-Tahrirs verksamhet i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2143 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2021/00806 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2143 av Björn Söder (SD)
Hizb ut-Tahrirs verksamhet i Sverige

Björn Söder har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av Hizb ut-Tahrirs verksamhet i Sverige, och hur ser dessa åtgärder i så fall ut.

Tryck- och yttrandefriheten har en lång tradition och en stark ställning i Sverige och utgör en av demokratins hörnstenar. Rätten till tryck- och yttrandefrihet innebär att det allmänna, med några undantag, inte kan straffa dig för något du uttrycker. Om brott begås är det upp till ansvariga myndigheter att vidta åtgärder.

En viktig del av det långsiktiga förebyggande arbetet mot antidemokratiska aktörer är att stärka befolkningens kunskaper och förmågor för ett aktivt medborgskap och främja en god uppslutning bakom grundläggande demokratiska värderingar och principer, i kommuner och stadsdelar där människor bor och verkar. Inom ramen för regeringens nationella satsning Demokratin 100 år har 14 myndigheter fått i uppdrag att stärka demokratin, bland annat genom folkbildande och kunskapshöjande insatser som riktas till olika målgrupper. Statens medieråd har fått i uppdrag att stärka arbetet med att öka befolkningens medie- och informationskunnighet (MIK) vilket bland annat handlar om ett kritiskt förhållningssätt till propaganda och desinformation. Under 2018–2020 har också kommittén Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet, haft i uppdrag att arbeta med utåtriktade insatser som ökar människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat.

Våldsbejakande extremism grundar sig på individers avsikt och förmåga att begå brott för att ändra samhällsordningen. Terrorism och våldsbejakande extremism utgör hot mot vår nationella säkerhet och våra grundläggande värden och fri- och rättigheter.

I svar på fråga från Robert Hannah (L) den 3 mars som även den berörde Hizb ut-Tahrir (2020/21:1956) redogjorde justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för en rad insatser för att motverka våldsbejakande extremism och terrorism, som rör bl.a. Säkerhetspolisens och Polismyndighetens arbete, insatser av Skolinspektionen och Centrum mot våldsbejakande extremism, samt flera olika lagstiftningsinitiativ.

Arbetet med att slå vakt om det öppna demokratiska samhället och att bekämpa våldsbejakande extremism och terrorism är starkt prioriterade områden för regeringen.

Stockholm den 17 mars 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:2143 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-03-10)

Fråga 2020/21:2143 Hizb ut-Tahrirs verksamhet i Sverige

av Björn Söder (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

De senaste veckorna har boende i Järvaområdet mötts av flygblad från den radikala antidemokratiska islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir. Deras extrema budskap är synligt i bland annat Rinkeby centrum, och lappar har även delats ut i brevlådor i området i syfte att värva nya sympatisörer.

Rörelsen grundades 1953 av palestiniern Taqi ad Din al Nabhani och har sedan dess spridit sig i arabvärlden och därifrån vidare till västvärlden. Numera finns den representerad i över 40 länder, bland annat Storbritannien, Danmark och Sverige. Hizb ut-Tahrir uppskattas ha omkring 1 miljon medlemmar trots att den är förbjuden i en rad länder. Tyskland förbjöd rörelsen redan 2003, och Ryssland har listat den som en förbjuden terroristorganisation. I det muslimska Indonesien är rörelsen förbjuden sedan 2017.

Enligt Säpo arbetar den svenska verksamheten aktivt med att rekrytera personer inom rättsväsendet som kan få tag på sekretessbelagd information och påverka samhället. Man är vidare motståndare till demokratiska och sekulära samhällsformer.

Hizb ut-Tahrir har även organiserat värvningsmöten och religiös undervisning i Sverige.

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av Hizb ut-Tahrirs verksamhet i Sverige, och hur ser dessa åtgärder i så fall ut?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.