Till innehåll på sidan

Humanitärt stöd till behövande i Irak

Svar på skriftlig fråga 2013/14:713 besvarad av Robert Halef (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Statsrådet Engström

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:713 av Robert Halef (KD) Humanitärt stöd till behövande i Irak

Robert Halef har frågat mig på vilket sätt Sverige kommer att bidra med humanitärt stöd till Irak och huruvida Sverige även genom EU kommer att verka för ett större och gemensamt humanitärt stöd till behövande irakier.

Situationen i Irak är som Robert Halef skriver mycket oroande. Redan innan den senaste krisen fanns det i Irak drygt 500 000 internflyktingar från Anbarprovinsen utöver de närmare 250 000 flyktingar som kommit från Syrien. Med anledning av den senaste krisen lanserade FN i slutet av juni en ny appell i vilken man efterfrågar 312 miljoner US-dollar för att bistå en miljon irakier i behov av humanitärt stöd.

Sverige har sedan tidigare ett humanitärt stöd till Irak och har sedan början av året avsatt sammanlagt ca 70 miljoner kronor till humanitära insatser i landet. Det ursprungliga stödet om ca 29 miljoner kronor har gått till de utdragna humanitära behoven i Irak och kapacitetsutveckling av nationella aktörer via Internationella Rödakorskommittén och Svenska Röda Korset. Mot bakgrund av den eskalerande konflikten på senare tid har Sverige beslutat om ytterligare stöd på totalt ca 41 miljoner kronor. Fokus för detta stöd är å ena sidan livräddande humanitära insatser (livsmedel, sanitet, skydd) och å andra sidan stärkandet av FN:s humanitära samordningskapacitet genom bl.a. sekondering av experter.

Utöver det riktade stödet är Sverige en av de största givarna av icke öronmärkt kärnstöd till humanitära organisationer. Vid hastigt uppkomna kriser såsom den i Irak ger kärnstödet de humanitära organisationerna möjligheten att snabbt komma på plats.

Situationen i Irak diskuteras kontinuerligt i EU-kretsen. Innan krisen bidrog EU genom ECHO med 7 miljoner euro till humanitära insatser i Irak men har nu ökat stödet till totalt 12 miljoner euro. Vidare har man öppnat ett fältkontor i Erbil.

Sverige står i regelbunden kontakt med de humanitära organisationerna verksamma i Irak och har beredskap för ytterligare stödinsatser.

Stockholm den 24 juli 2014

Hillevi Engström

Skriftlig fråga 2013/14:713 av Robert Halef (KD) (Besvarad 2014-06-26)

Fråga 2013/14:713 Humanitärt stöd till behövande i Irak

av Robert Halef (KD)

till Statsrådet Hillevi Engström (M)

 

Inbördeskriget i Syrien har börjat att sprida sig till angränsande länder och den islamistiska terror- organisationen Isis (Islamiska staten i Irak och Syrien) har invaderat flera städer i Irak, och tusentals människor har blivit dödade och flera hundra tusen irakier har flytt från städer på Nineveslätten, Mosul med flera, till det mer säkra området i norra Irak, som även kallas den kurdiska regionen.

De flyende är i behov av humanitärt stöd, och en del länder har redan skickat ned personal och humanitärt stöd till området. Exempelvis har den brittiska regeringen skickat humanitär hjälp, både pengar och personal, till de interna flyktingarna som flytt extremisternas offensiv i Irak.

Många irakier har drabbats hårt och lever under skräck, och Mosul och Nineve är under belägring vilket gjort att både muslimer och kristna fått ta till flykten. De behöver allt tänkbart politiskt och humanitärt stöd för att överleva.

På vilket sätt kommer Sverige att bidra med humanitärt stöd, och kommer Sverige även genom EU att verka för ett större och gemensamt humanitärt stöd till behövande irakier?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.