Till innehåll på sidan

Indraget stöd till konsumentorganisationer

Svar på skriftlig fråga 2023/24:150 besvarad av Statsrådet Erik Slottner (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2023/02758 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:150 av Katarina Luhr (MP)
Indraget stöd till konsumentorganisationer

Katarina Luhr har frågat mig vad orsaken är till det indragna stödet och om det finns någon konsekvensanalys för hur detta kommer påverka konsumentorganisationerna.

Tuffa prioriteringar har varit nödvändiga i årets budgetförhandlingar. Regeringen har därför föreslagit utgiftsminskningar för att frigöra medel till de satsningar som regeringen valt att göra. En sådan prioritering är att det nödvändiga tillskottet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) föreslås finansieras genom att anslaget för statsbidrag till konsumentorganisationer successivt avvecklas.

Behovet för konsumenter att få en tvist prövad i ARN är stort. Ärendetillströmningen till nämnden har ökat stadigt de senaste åren. Från 2016 till 2022 har antalet ärenden nästan fördubblats och ärendena har ökat i komplexitet och omfattning. Denna utveckling skapar stora utmaningar för myndigheten. Regeringen ser det därför som nödvändigt att nämnden får en permanent förstärkning för att klara av att fatta beslut i rimlig tid, med hänsyn till de krav som EU ställer på tidsfrister för prövningen, men också för att konsumenterna inte ska behöva vänta i onödan på beslut som kan ha stor betydelse för den enskildes ekonomi.

Jag och regeringen inser att detta kan få betydelse för konsumentorganisationers möjligheter att bedriva sin verksamhet, men denna prioritering har varit helt nödvändig i syfte att frigöra medel till andra delar inom konsumentområdet.


Stockholm den 1 november 2023

Erik Slottner

Skriftlig fråga 2023/24:150 av Katarina Luhr (MP) (Besvarad 2023-10-23)

Fråga 2023/24:150 Indraget stöd till konsumentorganisationer

av Katarina Luhr (MP)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

I våras skrev civilminister Slottner och finansminister Svantesson en gemensam debattartikel i Expressen där man lyfte behovet av åtgärder riktade till konsumenter och ett ökat stöd till aktörer i civilsamhället som på olika sätt främjar konsumenternas intressen. Det långvariga statliga stödet för konsumentorganisationer har länge delats mellan ett antal olika aktörer, så det var troligen många organisationer som gladdes över ministrarnas engagemang för konsumentpolitik. Det blev därför en kalldusch när regeringen ett halvår senare presenterade en halverad budget för detta syfte för kommande år och att budgetposten för åtgärder på konsumentområdet helt försvinner till år 2026.

Att dra ned på åtgärder riktade till konsumenter i en lågkonjunktur, när många fått det ekonomiskt tufft, kan tyckas kontraproduktivt, men att på sikt helt montera ned stödet, efter att ett halvår tidigare ha propagerat för vikten av dessa pengar, är förvånande. Det kan inte heller förklaras med att vi står i ett ekonomiskt tufft läge just nu, då stödet enligt regeringens budget helt plockas bort år 2026, när det ekonomiska läget kan vara helt annorlunda.

Jag undrar därför vad som inträffat mellan vårens debattartikel, som underströk vikten av ett ökat stöd till ideella konsumentkrafter, fram till höstbudgeten när regeringen plötsligt bestämt sig för att slopa stödet. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Erik Slottner:

 

Vad är orsaken till det indragna stödet och finns det någon konsekvensanalys för hur detta kommer påverka konsumentorganisationerna?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.