Till innehåll på sidan

Informationsplikt och trygg skola för alla barn

Svar på skriftlig fråga 2022/23:973 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2023/02568 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:973 av Camilla Hansén (MP) Informationsplikt och trygg skola för alla barn

Camilla Hansén har frågat mig om jag anser att regeringen, i förberedelserna av lagstiftningen om informationsplikt, verkar för en trygg skola för alla barn, tar hänsyn till lärarnas yrkesetik och till barnkonventionen, och om inte, vilka åtgärder jag är beredd att vidta inom mitt ansvarsområde.

Regeringen har nyligen beslutat om tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (dir. 2023:126) som ett led i arbetet med att bekämpa det så kallade skuggsamhället. Målsättningen är att förhindra att personer vistas och lever i Sverige utan att ha rätt till det och att komma till rätta med de problem som det medför. Det är en fråga om förtroendet för svensk migrationslagstiftning, rättvisa och likhet inför lagen.

Av tilläggsdirektiven framgår att kommande regleringar ska vara rättssäkra och inte leda till orimliga effekter för enskilda samt att vissa situationer kan behöva undantas från en informationsplikt. Det kan vara fråga om situationer där informationsplikten skulle strida mot ömmande värden. Direktiven slår vidare tydligt fast att alla förslag som läggs fram ska vara i enlighet med de internationella regler och konventioner som Sverige åtagit sig att följa. Det innebär bland annat att förslag om informationsplikt behöver vara förenligt med FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, som sedan den 1 januari 2020 har ställning som svensk lag. Sverige ska enligt barnkonventionen respektera och tillförsäkra varje barn inom landets jurisdiktion de rättigheter som anges i konventionen utan åtskillnad av något slag, däribland barnets rätt till utbildning.

Skolpersonalens huvuduppgifter enligt skolförfattningarna kommer att vara oförändrade, såsom att bedriva undervisning mot utbildningens mål samt skapa en trygg miljö för alla barn.

Jag och regeringen står fast vid att skolan ska vara en trygg plats för barn, elever, lärare och övrig personal inom skolväsendet.

Stockholm den 20 september 2023

Lotta Edholm

Skriftlig fråga 2022/23:973 av Camilla Hansén (MP) (Besvarad 2023-09-08)

Fråga 2022/23:973 Informationsplikt och trygg skola för alla barn

av Camilla Hansén (MP)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Det pågår en kraftig debatt i samhället om den informationsplikt som regeringen valt att utreda. Oron bland många professioner är stark för att Sverige, genom att bara utreda lagstiftning som tvingar offentliganställda att bryta det som nu är sekretess, vilket anses djupt oetiskt, skapar ett otryggt samhälle där tilliten mellan människor minskar.

I ett aktuellt ärende har polisen krävt att en rektor ska rasprofilera elever och upprätta en lista över dem rektor tror har mongoliskt ursprung. Enligt uppgifter i medier vägrade rektor med hänvisning till barnkonventionen och skydd för känsliga personuppgifter som inte får hanteras via mejl enligt GDPR.

Lotta Edholm uttalar sig med upprördhet och säger till medierna att ”skolan ska vara en trygg plats för lärare och elever”, samt att “som det beskrivs har rektorn agerat med elevernas bästa för ögonen”. 

Ändå utreder regeringen en sådan lagstiftning som uppenbart står i strid med barnkonventionen, som Sverige ratificerat och som dessutom är gällande lag, vilket skulle göra den här rektorns agerande olagligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Anser statsrådet att regeringen med förberedelserna för den här lagstiftningen verkar för en trygg skola för alla barn, tar hänsyn till lärarnas yrkesetik och till barnkonventionen, och om inte, vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta inom sitt ansvarsområde?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.