Till innehåll på sidan

Infrastrukturplan för Arktis

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1029 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1029 Infrastrukturplan för Arktis

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1029 av Markus Wiechel (SD)
Infrastrukturplan för Arktis  

Markus Wiechel har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att Sverige ska ligga i framkant avseende en infrastrukturplan för Arktisområdet.

Regeringens övergripande mål är ett stabilt och välmående Arktis. När Arktis förändras och blir mer tillgängligt som en följd av klimatförändringarna är det viktigt att säkerställa en hållbar ekonomisk utveckling som kommer den lokala befolkningen till godo. I sammanhanget är hållbara transporter och kommunikationer avgörande för tillväxt, handel och tillgänglighet i en region som präglas av långa avstånd. I såväl Norden som den nordamerikanska delen av Arktis ställer även den försämrade säkerhetspolitiska situationen ökade krav på väl fungerande transportsystem och gränsöverskridande förbindelser.

Regeringen verkar för att säkerställa robust och hållbar infrastruktur i Arktisregionen med fokus på Norden inom ramen för flera samarbetsplattformar inklusive vårt Nato-medlemskap. När tidigare samarbeten om infrastruktur i den bredare Barentsregionen avbrutits som följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina blir det nordiska samarbetet om vår del av Arktis än viktigare. Regeringen är särskilt pådrivande i arbetet med att stärka gränsöverskridande mobilitet. De nordiska transportministrarna har ett gott samarbete och möts i en rad olika sammanhang, bilateralt och i gemensamma projekt. Den 14 augusti 2024 träffas de nordiska transportministrarna i Göteborg för ett informellt ministermöte. En fråga på agendan är främjande av elflyg som kan ha potential för gränsöverskridande miljömässigt hållbara flygtransporter i bland annat de norra delarna av Norden.

Stockholm den 12 augusti 2024

 

 

Tobias Billström

 

Skriftlig fråga 2023/24:1029 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-07-29)

Fråga 2023/24:1029 Infrastrukturplan för Arktis

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Arktisregionen är för närvarande ett av de mest spännande områdena på vår planet, där vi i takt med klimatförändringarna har stora förändringar att vänta. Ökande temperaturer påverkar inte bara ekosystemet och de samhällen vi ser i regionen, utan kommer även att påverka den ekonomiska verksamheten och det kommer att skapa nya utmaningar säkerhetspolitiskt. I synnerhet kommer vi att se nya möjligheter för handel och resursutvinning, vilket ställer krav på ett bra reglemente men även en robust och hållbar infrastruktur.

För att möta dessa utmaningar och möjligheter är det av stor vikt att de arktiska länderna samverkar i skapandet av en gemensam infrastrukturplan. En integrerad infrastrukturplan ska omfatta förbättrad transport, kommunikation, energi och miljöskydd, med fokus på att underlätta för både lokalbefolkningen och industriella aktörer.

Genom att investera i infrastruktur kan vi inte bara förbättra levnadsstandarden för de som bor i regionen, utan också skydda det känsliga arktiska ekosystemet från negativa effekter av resursutvinning och annan mänsklig aktivitet. Det är avgörande att Sverige, som en av de arktiska nationerna, ligger i framkant när det gäller att utveckla en infrastrukturplan som är långsiktigt hållbar och i enlighet med Sveriges intressen.

Genom att initiera denna plan kan vi bidra till nya handelsmöjligheter, en stark ekonomisk utveckling och en bättre framtid för Arktis och dess invånare, samtidigt som vi skyddar vår planet, och det gör i dag Arktis unikt.

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av ovanstående svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att ligga i framkant avseende en infrastrukturplan för Arktisområdet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.