Till innehåll på sidan

Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1000 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1000 Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:1000 av Kalle Olsson (S)
Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

Kalle Olsson har frågat mig om vilka risker för SAS inrikestrafik jag ser mot bakgrund av ägarförändringarna i SAS, och om vilka åtgärder jag vidtar för att minska riskerna för försämringar i kommunikationerna till och från norra Sverige mot bakgrund av ägarförändringarna i SAS.

Den gemensamma europeiska luftfartsmarknaden har existerat i över trettio år och i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) 1008/2008 av den 24 september 2008 om gemensamma regler för tillhandahållandet av lufttrafik i gemenskapen regleras bl.a. ekonomiska krav på flygbolag, rätten att utöva trafik inom EU, allmän trafikplikt, prissättning m.m.

Luftfarten är en viktig del av transportsystemet, särskilt i ett land som Sverige – med långa avstånd och många glest befolkade områden – är flyget viktigt för inrikes resor och har även en stor betydelse för Sveriges ekonomi, konkurrenskraft och öppenhet gentemot omvärlden. Sedan regeringen tillträdde har vi vidtagit flera åtgärder för att stärka luftfartens konkurrenskraft och för att få god tillgänglighet med flyg i hela Sverige. Efter regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 höjdes det statliga bidraget för driftstöd till icke-statliga flygplatser med 107 miljoner kronor. Bidraget har därmed mer än fördubblats och ökar dessutom för första gången sedan det infördes 1999. I enlighet med regeringens förslag i årets vårändringsbudget görs en satsning på flyget på 1 035 miljoner kronor. Satsningen innebär att de kraftiga avgiftshöjningar inom det s.k. GAS-systemet som annars hade behövts kan minskas. Detta är exempel på åtgärder som regeringen vidtagit för att stärka luftfarten och ha god tillgänglighet med flyg i Sverige.

Jag vill inte uttala mig om SAS AB:s (SAS) inrikestrafik. Vilken trafik SAS väljer att bedriva nu och framöver är en fråga för bolaget att ta ställning till. Jag är dock övertygad om att det finns en stark efterfrågan och behov av goda luftfartsförbindelser till och från norra Sverige oavsett hur ägarförhållandena ser ut i SAS och oavsett vilka aktörer på luftfartsmarknaden som är villiga att bedriva trafik. Som jag redan har nämnt i mitt svar ovan har regeringen redan vidtagit flera åtgärder för en god tillgänglighet med flyg i hela Sverige och jag följer frågan noga.     

Stockholm den 3 juli 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftlig fråga 2023/24:1000 av Kalle Olsson (S) (Besvarad 2024-06-20)

Fråga 2023/24:1000 Inrikesflyget i norra Sverige efter ägarförändringarna i SAS

av Kalle Olsson (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

I fjol höstas blev det klart att flygbolaget SAS får delvis nya ägare. Vi vet i dagsläget inte vilka eventuella förändringar med påverkan på den svenska inrikestrafiken som kan ske till följd av ägarförändringarna. Vi kan dock konstatera att på flera orter i Sverige är SAS det dominerande flygbolaget och som sådan en samhällsviktig aktör, inte minst i att koppla ihop norra Sverige med Stockholm Arlanda.

Utifrån svensk horisont finns ett antal orosmoln efter förändringarna i SAS ägande. Danska statens utökade ägande i SAS kan tala för att fokus skiftar ännu mer från Stockholm till Köpenhamn. De framtida strategiska besluten kring SAS inriktning kommer att fattas längre ifrån orter som Östersund, Skellefteå och Kiruna. I dag sker löpande dialoger mellan flygbolagets representanter och lokala och regionala företrädare, där alltifrån resepolicyer, synpunkter på tidtabeller, arbetsmarknadens utveckling, större investeringar och annat av betydelse dryftas. 

Den fransk-nederländska flygkoncernen Air France-KLM äger därtill ungefär 20 procent av aktierna i SAS, vilket förstärker bilden av en möjlig fokusförflyttning mot Köpenhamn och kontinenten. Samtidigt kan det betraktas som positivt att ett bolag som bedriver flygtrafik och kan branschen finns med i ägarbilden.

I mina dialoger med företrädare för det lokala näringslivet i Jämtlands län hörs en återkommande oro för vad förändringarna i SAS kan komma att innebära. För norra Sverige är snabba kommunikationer med Stockholm av yttersta vikt – och de får ännu större betydelse på grund av avsaknaden av tidseffektiva alternativ. Flyget överbryggar i vis mån den konkurrensnackdel som långa avstånd till kunder och marknader kan innebära.

Det faktum att inga beslut hittills har fattats som påverkat flygtrafiken till norra Sverige är inte ett skäl för att inte ta nämnda risker på allvar. Det finns tvärtom all anledning för regeringen att agera proaktivt i sina kontakter med SAS större ägare liksom andra flygbolag.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Vilka risker för SAS inrikestrafik ser statsrådet mot bakgrund av ägarförändringarna i SAS, och vilka åtgärder vidtar statsrådet för att minska riskerna för försämringar i kommunikationerna till och från norra Sverige mot bakgrund av ägarförändringarna i SAS?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.