Till innehåll på sidan

Jämställdhetsarbete

Svar på skriftlig fråga 2017/18:200 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/06146/JÄM

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:200 av Jessica Polfjärd (M) Jämställdhetsarbete

Jessica Polfjärd har frågat mig vilka nya åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att förstärka jämställdheten i Sverige.

Sverige har en feministisk regering. Det innebär att vi ser skillnader i livsvillkor och fördelning av makt och resurser baserat på kön – oftast till flickors och kvinnors nackdel och pojkars och mäns fördel, som ett samhällsproblem som kan och ska motverkas bland annat genom politiska beslut. Det är i grunden en fråga om mänskliga rättigheter, rättvisa och demokrati.

Den ekonomiska politiken ska användas för att öka den ekonomiska jämlikheten och bidra till att stärka jämställdheten i samhället. I budgetpropositionen för 2018 presenteras betydande satsningar på välfärden som bidrar till att höja den individuella utökade inkomsten för alla, men särskilt för kvinnor. Regeringen har under innevarande mandatperiod lagt grunden för ett samlat, effektivt och långsiktigt arbete för ett jämställt samhälle, genom att presentera en reformerad jämställdhetspolitik med nya delmål och inrättandet av en jämställdhetsmyndighet den 1 januari 2018. Regeringen avser att presentera en handlingsplan för jämställda löner. Att förebygga och motverka mäns våld mot kvinnor har hög prioritet för regeringen. En tioårig nationell strategi med en rad breda och konkreta insatser för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor har lagts fast. För perioden 2017-2020 har regeringen avsatt 600 miljoner kronor för arbetet med den nationella strategin.

För att stärka tjej- och kvinnojourernas arbete har regeringen beslutat att avsätta 100 miljoner kronor per år från och med 2016 till och med 2019. I budgetpropositionen för 2018 aviserade regeringen en samlad, flerårig satsning för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Satsningen omfattar åtgärder för 100 miljoner kronor 2018 samt 57 miljoner kronor årligen 2019-2020.

Den senaste tidens starka och omskakande vittnesmål om kvinnors och flickors erfarenheter visar vikten av att involvera män och pojkar i arbetet att förebygga våld och övergrepp. Regeringen stödjer utvecklingen av våldsförbyggande program, som är riktade främst till unga män, och som syftar till att förändra stereotypa könsnormer vilka kopplar samman maskulinitet och våld. Detta sker bl.a. genom uppdrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor att främja användningen av effektiva våldsförebyggande program samt till Statens skolverk att utvärdera programmet Mentors in Violence Prevention. Regeringen har även utökat och breddat informationsinsatser för nyanlända och asylsökande barn och unga om jämställdhet och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Därtill har Stiftelsen Allmänna Barnhuset med medel från regeringen tagit fram en handledning om sexuella övergrepp till skolans personal.

Diskriminering i form av sexuella trakasserier är enligt diskrimineringslagen förbjudet. Den 1 januari 2017 trädde nya krav på arbetsgivarna att vidta aktiva åtgärder för att bl.a. förebygga kränkningar och diskriminering på arbetsplatsen i kraft. Regeringen kommer innan årets slut föreslå en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Den nya lagstiftningen kommer att vara väldigt tydlig med vad som är ett brott och inte och det är viktigt att kunskapen om detta når ut. Av den anledningen har resurser avsatts i BP18 till Brottsoffer-myndigheten för att ta fram informations- och utbildningsinsatser på sexualbrottsområdet.

Kampanjen #MeToo och medierapporteringen om kvinnors berättelser om sexuella trakasserier i sociala medier bekräftar orättvisor.

Det är min fasta övertygelse att den grund som regeringen har lagt för ett samlat, strategiskt och långsiktigt jämställdhetsarbete främjar och stärker jämställdhetsarbetet framöver.

Stockholm den 8 november 2017

Åsa Regnér

Skriftlig fråga 2017/18:200 av Jessica Polfjärd (M) (Skickad 2017-11-01)

Fråga 2017/18:200 Jämställdhetsarbete

av Jessica Polfjärd (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen säger sig vara feministisk, men under dess styre kommer alarmerande rapporter om att var tredje kvinna känner sig otrygg. Det är inte godtagbart. Alltför länge har ord gått före handling. Några som har gjort skillnad på riktigt är alla de modiga personer som sagt ifrån mot sexuella trakasserier och övergrepp. De senaste veckorna har vittnesmålen från drabbade strömmat in. Det handlar om alltifrån våldtäkter till tafsande och andra övergrepp. #metoo belyser vikten av personlig integritet och att ett nej är ett nej. Förstår man inte det ska rättsväsendet vara redo att slussa en till fängelset.

Efter att #metoo-debatten startade har regeringen kallat till ett flertal möten med anledning av ämnet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér följande:

 

Vilka nya åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att förstärka jämställdheten i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.