Till innehåll på sidan

Jämställdhetsministerns klantillhörighet

Svar på skriftlig fråga 2021/22:84 besvarad av Statsrådet Märta Stenevi (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:84 av Louise Meijer (M)
Jämställdhetsministerns klantillhörighet

Louise Meijer har frågat vad jag menade med mitt uttalande om klantillhörighet när frågan om klaner diskuterades i riksdagen.

Jag vill börja med att säga, precis som jag sagt när jag tidigare svarat på frågor om detta i media, att det var olämpligt uttryckt av mig. Den organiserade brottsligheten i Sverige och de kriminella nätverken, oavsett hur de är formerade, är ett stort problem.

Det råder ingen tvekan om att förtryckande hedersnormer och kriminella nätverk med inslag av parallella rättssystem är allvarliga samhällsproblem som påverkar människors vardag och trygghet. Det kan vi aldrig acceptera. Regeringen har två huvudprioriteringar inom kriminalpolitiken, att stoppa gängkriminaliteten och att stoppa mäns våld mot kvinnor. Därför är jag fast besluten om att bekämpa såväl de hedersnormer som ligger till grund för våld och förtryck som drabbar främst flickor och kvinnor, som de kriminella nätverk, såväl släkt- och klanbaserade som andra, som ligger bakom den grova och organiserade brottsligheten.

Stockholm den 13 oktober 2021

Märta Stenevi

Skriftlig fråga 2021/22:84 av Louise Meijer (M) (Besvarad 2021-10-05)

Fråga 2021/22:84 Jämställdhetsministerns klantillhörighet

av Louise Meijer (M)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

När frågan om klaner diskuterades i riksdagen uttalade jämställdhetsministern inom ramen för sin tjänsteutövning följande:

”Jag tillhör en klan – en väldigt stark, matriarkalt styrd klan. Det är en fantastisk klan. Och den har ingenting med organiserad brottslighet att göra.”

Min fråga till statsrådet Märta Stenevi är:

 

Vad menade statsrådet med sitt uttalande?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.