Till innehåll på sidan

Järnvägsmarknaden

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1396 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1396 av Anna-Belle Strömberg (S) Järnvägsmarknaden

Anna-Belle Strömberg har frågat mig vilka åtgärder jag har övervägt att vidta för att hjälpa branscher med påtagliga kompetensbrister, samt om en sammanslagning av flera bolag som ägs av svenska staten är ett alternativ för att uppnå en bättre effektivitet.

En väl fungerande kompetensförsörjning är en viktig fråga för regeringen och många åtgärder har vidtagits för att ytterligare förbättra kompetensförsörjningen i Sverige. Såväl under innevarande som föregående mandatperiod har vi byggt ut kunskapslyftet kraftigt. Genom kunskapslyftet har regeringen tillfört medel som 2022 beräknas motsvara över 160 000 nya utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan i hela landet. Ökade möjligheter till utbildning ger möjlighet att möta efterfrågan på kompetens i bristyrken som exempelvis yrkesförare och bidrar till omställning.

Regeringen föreslår i propositionen En reformerad arbetsrätt – för flexibilitet, omställningsförmåga och trygghet på arbetsmarknaden ett nytt omställningsstudiestöd och ett nytt grundläggande omställnings- och kompetensstöd. Det är en unik satsning som kommer att ge människor tryggheten att ställa om till ett nytt arbete och vidareutbilda sig under hela sitt arbetsliv, samtidigt som vi stärker anställningsskyddet för dem med osäkra anställningar. När reformerna är fullt utbyggda under 2026, beräknas den totala kostnaden för staten motsvara cirka 11 miljarder kronor per år.

Frågan om en sammanslagning av bolag på järnvägsmarknaden har tidigare analyserats. Det visade bland annat att det inte fanns skäl för detta och att inga särskilda effektivitetsvinster skulle uppnås med ett sådant förfarande.

Stockholm den 13 april 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftlig fråga 2021/22:1396 av Anna-Belle Strömberg (S) (Besvarad 2022-03-30)

Fråga 2021/22:1396 Järnvägsmarknaden

av Anna-Belle Strömberg (S)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Avregleringen av järnvägsmarknaden har sedan 1990-talet lett till att staten har delat upp verksamheten i olika delar. En del, till exempel en anläggning, ägs och drivs numera i förvaltningsform där vidmakthållande och utbyggnad av anläggningen upphandlas. Den andra delen, transporter av gods samt persontrafik, drivs i aktiebolagsform och är konkurrensutsatt.

Även om det har gått nästan trettio år sedan avregleringen ägde rum har vi fortfarande inte fått en blomstrande marknad med många olika företag. Majoriteten av aktörerna är aktiebolag som ägs av olika europeiska eller asiatiska stater. Detta skiljer sig till exempel från avregleringen av telekommarknaden som har skapat mer dynamik och utveckling för branschen och gynnat kunderna. Förmodligen har detta bidragit till att branschen inte blivit mer attraktiv än för det statliga kapitalet som redan fanns i branschen innan avregleringen.

Många bolag brottas nu med kompetensförsörjningen, och detta blev extra tydligt under pandemin. Lokförare är numera ett bristyrke, bara för att nämna en av alla kompetenser som saknas inom branschen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka åtgärder har ministern övervägt att vidta för att hjälpa branscher med påtagliga kompetensbrister, och är en sammanslagning av flera bolag som ägs av svenska staten ett alternativ för att uppnå en bättre effektivitet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.