Till innehåll på sidan

Jobb genom 100-klubben

Svar på skriftlig fråga 2016/17:215 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Dnr A2016/02014/A

Dnr A2016/02015/A

Dnr A/2016/02016/A

Dnr A2016/02018/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:211 Utvärdering av jobbsatsning, fråga 2016/17:215 Jobb genom 100-klubben, fråga 2016/17:212 Snabbspåren och fråga 2016/17:213 Brister inom jobbsatsning av Jenny Petersson (M)

Jenny Petersson har frågat mig hur jag avser att följa upp och utvärdera satsningen på 100-klubben. Jenny Petersson har även frågat mig hur många nyanlända som kommit ut på svenska arbetsplatser genom 100-klubben. Vidare har Jenny Petersson frågat mig om jag har identifierat några brister i Arbetsförmedlingens hantering av snabbspår, och om så är fallet, när dessa kommer att åtgärdas. Slutligen har Jenny Petersson frågat mig om jag avser vidta några åtgärder för att öka antalet personer i snabbspåren.

Precis som Jenny Petersson skriver behövs fler vägar till arbete. Regeringen har därför vidtagit och avser att vidta ytterligare åtgärder i syfte att öka möjligheterna att etablera sig på arbetsmarknaden för nyanlända. Snabbspåren och 100-klubben är några av de initiativ som regeringen har tagit. Genom förslagen i budgetpropositionen för 2017 öppnar regeringen också nya möjligheter till arbete för nyanlända genom bl.a. moderna beredskapsjobb i staten, en högre subventionsgrad för nyanlända med nystartsjobb och att extratjänster utvidgas till nyanlända.

Arbetsförmedlingen följer två gånger per år upp resultatet av 100-klubben. Enligt uppgifter från myndigheten i oktober har minst 713 arbetssökande fått någon form av introduktion på den svenska arbetsmarknaden genom 100-klubben fram till sista augusti i år. Arbetsförmedlingen har även tecknat avsiktsförklaringar med 24 företag inom ramen för 100-klubben och det finns en viljeinriktning från medverkande företag att ta emot 4 000 nyanlända under en treårsperiod.

Regeringen följer upp 100-klubben på samma sätt som Arbetsförmedlingens övriga arbete – genom att Arbetsförmedlingen årligen redovisar och kommenterar myndighetens resultat i sin årsredovisning. Dessutom tas satsningarna på 100-klubben och snabbspåren upp löpande i dialogen med Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har under 2015 och 2016 samordnat de snabbspår som arbetsmarknadens parter i samarbete med myndigheten har initierat. Regeringens ambition är att snabbspåren ska leda till att fler nyanlända kvinnor och män snabbare ska kunna etablera sig på arbetsmarknaden och att branscher där det råder brist på arbetskraft får hjälp med kompetensförsörjningen. Snabbspår finns idag inom 12 olika branscher, som tillsammans omfattar ett 20-tal yrken. Drygt 2 000 personer har påbörjat ett snabbspår under perioden januari till augusti i år.

I början av oktober redovisade Arbetsförmedlingen i en rapport sin bedömning av nuläget i snabbspåren. Det framgår av redovisningen att arbetet i vissa snabbspår fungerar väl, där nyanlända tar del av exempelvis utbildningsinsatser eller är på praktik. I andra snabbspår finns det stora utmaningar, till exempel att det är svårt att hitta lämpliga deltagare till de insatser som erbjuds.

Arbetsförmedlingen fortsätter att utveckla arbetet med snabbspåren tillsammans med parterna. Regeringen utgår från att Arbetsförmedlingen vidtar de åtgärder som bedöms nödvändiga för att fler nyanlända snabbt ska komma i jobb och deras utbildning och yrkeserfarenhet tillvaratas.

Stockholm den 2 november 2016

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:215 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2016-10-25)

Fråga 2016/17:215 Jobb genom 100-klubben

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

 

I en skriftlig fråga (2016/17:90) ställer jag en fråga om fler nya jobb till nyanlända. Ministern väljer att raljera och svarar inte på frågan. Därför återkommer jag med fler skriftliga frågor som kanske är enklare för ministern att svara på.

Sverige behöver fler som vill, vågar och kan starta nya företag och anställa. Detta gäller såväl enkla jobb som jobb vilka kräver lång utbildning och erfarenhet. Alla jobb behövs för att fler ska kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Att fler jobb växer fram för personer med begränsad utbildning är centralt för att bryta utanförskapet.

Sverige brottas med stora integrationsproblem och ett utanförskap som inom en snar framtid omfattar runt 1 miljon människor. I dag har bara hälften av de nyanlända i Sverige ett jobb efter åtta år. Detta är förödande för individer och oerhört kostsamt för samhället.

Tar vi ”jobb”-satsningen – 100-klubben – så kan inte Arbetsförmedlingen i dagsläget, ett år efter start, redovisa hur många personer som fått komma ut till en arbetsplats via projektet. Man vet inte heller hur många som därefter fått ett arbete tack vare insatsen.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Hur många nyanlända har enligt ministern kommit ut på svenska arbetsplatser genom 100-klubben?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.