Konferens om kärnvapen

Svar på skriftlig fråga 2013/14:583 besvarad av Olle Thorell (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:583 av Olle Thorell (S) Konferens om kärnvapen

Olle Thorell har frågat om vilka åtgärder jag och regeringen tänker vidta för att Sverige ska kunna bidra till att konferensen i Österrike om kärnvapens humanitära konsekvenser ska kunna nå framgång.

Sverige verkar för en kärnvapenfri värld. Vi är övertygade om att ett regionalt eller globalt kärnvapenkrig skulle få katastrofala konsekvenser, och om detta kan inte råda någon tvekan.

Utmaningen är - förutom att förhindra vidare spridning av dessa vapen – att övertyga kärnvapenmakterna om att det ligger i deras säkerhetspolitiska intresse att successivt minska sina arsenaler. Det är på dem det huvudsakliga ansvaret för nedrustningen ligger. Vi uppmanar därför Österrike att särskilt engagera kärnvapenmakterna inför konferensen i Wien.

För svensk del fortsätter arbetet med att påverka de stater som innehar kärnvapen. Det är bara på det viset vi i praktiken kan göra framsteg och bygga trovärdighet i nedrustningsarbetet.

Låt mig ge några exempel på vad vi gjort på nedrustnings- och

icke-spridningsområdet under våren.

I februari beslutade regeringen om bidrag till IAEA:s övervakning av kärnenergiöverenskommelsen med Iran. Vi tillhör dem som tydligast arbetat för en diplomatisk lösning när det gäller de nukleära frågorna med Iran.

I mars deltog statsminister Fredrik Reinfeldt och jag själv i ett topp-

möte i Haag, Nuclear Security Summit, för att öka säkerheten kring höganrikat uran och upparbetat plutonium.

I april stod Sverige värd för ett möte i Stockholm för en särskild grupp med auktoriteter på området som skapats för att driva arbetet framåt gällande ikraftträdandet av det fullständiga provstoppsavtalet CTBT.

I detta nu deltar Sverige i det tredje förberedande mötet inför icke-spridningsfördragets (NPT)översynskonferens nästa år. Sverige kommer där verka för genomförande av gjorda åtaganden inom samtliga NPT:s tre pelare – kärnvapennedrustning, icke-spridning, och fredlig användning av kärnenergi. Dessa pelare är ömsesidigt förstärkande och grundläggande för att driva det internationella icke-spridnings- och nedrustningsarbetet framåt.

Det finns ingen enkel väg till en värld fri från kärnvapen. Konkret nedrustning kräver kontinuerligt, tålmodigt och sakligt arbete. Sverige kommer att fortsätta med detta arbete.

Stockholm den 29 april 2014

Carl Bildt

Skriftlig fråga 2013/14:583 av Olle Thorell (S) (Besvarad 2014-04-23)

Fråga 2013/14:583 Konferens om kärnvapen

av Olle Thorell (S)

till Utrikesminister Carl Bildt (M)

 

Under 2014 planeras en tredje konferens om de humanitära effekterna av kärnvapen. Denna konferens ska hållas i Österrike, och den bör leda till konkreta beslut framåt för nedrustning. Sverige har hittills ställt sig utanför det humanitära initiativet och deltog endast med tjänstemän på relativt låg nivå på de tidigare konferenserna, som ägde rum i Norge respektive Mexiko. Det sänder fel signaler! Inför den här konferensen bör Sverige visa ett aktivt stöd för mötet och prioritera resurser för att konferensen ska kunna ta fler steg framåt.

Mot den här bakgrunden vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att Sverige ska kunna bidra till att konferensen i Österrike om kärnvapens humanitära konsekvenser ska kunna nå framgång?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.