Till innehåll på sidan

Korruption och auktoritär utveckling i Zambia

Svar på skriftlig fråga 2020/21:542 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:542 av Magdalena Schröder (M)
Korruption och auktoritär utveckling i Zambia

Magdalena Schröder har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtagit för att säkerställa att det svenska biståndet inte riskerar att stärka regimen i Zambia.

Jag vill inledningsvis säga att jag fullt ut delar Magdalena Schröders oro för den negativa utvecklingen i Zambia. Efter en tid av fredlig och ekonomisk utveckling har utvecklingen vänt och vi ser nu ett land med krympande demokratiskt utrymme och ökande kränkningar av mänskliga rättigheter. Oppositionen och andra politiskt aktiva utsätts för våld. Spänningarna mellan olika grupper ökar. Yttrande- och mötesfriheten begränsas. Landet har dessutom som första land i Afrika hamnat i skuldförfall till följd av flera års ohållbar skuldsituation och covid 19-pandemin.

Regeringen följer utvecklingen i Zambia noggrant. Vi har - bilateralt och genom EU - en fortlöpande dialog med den zambiska regeringen där vi framför oro över situationen och påtalar vikten av ekonomiska och demokratiska reformer.

Det är flera länder i regionen som har slagit in på en allt mer auktoritär och anti-demokratisk utveckling. Regeringen avser därför att ta ett helhetsgrepp kring vårt utvecklingssamarbete i regionen.

Samtidigt är det viktigt att fler aktörer påkallar den negativa utveckling som skett senaste tiden, både i Zambia och i dess grannländer. Det är av vikt att EU agerar samordnat. Sverige kommer därför driva på för att få upp den senaste tidens negativa utveckling på EU:s dagordning. Ett gemensamt agerande kan på allvar sätta press på regimen.

I augusti 2021 äger nästa president- och parlamentsval rum i Zambia. Inför det valet kommer Sveriges linje vara tydlig. Landets styrande måste se till sin befolknings grundläggande behov och upphöra med detta vanstyre. Sverige förväntar sig att landet genomför valet demokratiskt och att grundläggande dimensioner för valprocessen om inkludering, ansvarsutkrävande, öppenhet och integritet respekteras.

Sverige bidrar både genom FN:s utvecklingsprogram UNDP och genom det civila samhället till valprocessen inklusive hanteringen av eventuellt våld och till valobservation.

Inom ramen för Sveriges strategi för utvecklingssamarbete med Zambia är mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet ett centralt område. Ett exempel på insats inom detta område är stöd till det civila samhällets anti-korruptionsarbete via Transparency International, som bedriver kampanjer mot korruption och samarbetar med landets kommission för anti-korruption. Ett annat exempel är stöd till stärkt mediasektor, dess institutionella ramverk samt att bekämpa desinformation i samarbete med BBC Media action. Det leder i sin tur till att Zambias invånare kan ta del av oberoende nyheter och får större möjlighet att utkräva ansvar från beslutsfattare. 

Det stöd som kanaliseras genom statliga aktörer är främst inriktat på att förbättra kvinnors, barns och ungdomars hälsa och näringsintag, bland annat med målet att minska antalet kvinnor och barn som dör i samband med graviditet och förlossning. En viktig målgrupp för programmet är tonårsflickor, unga kvinnor och sjukvårdspersonal. Av Zambias 19-åriga unga kvinnor är nästan 60 procent redan mödrar eller gravida. Väldigt få tonårsflickor och unga kvinnor kontaktar vården för att få rådgivning och preventivmedel, medan många kommer in med komplikationer efter att ha utfört osäkra aborter. Programmet pågår i fem år och beräknas nå flera miljoner människor i fyra av landets tio provinser.

Vi anpassar vårt bistånd efter rådande situation och ser kontinuerligt över vilka insatser och vilka samarbetspartners som har störst potential att bidra till en positiv utveckling i landet.

Stockholm den 25 november 2020

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2020/21:542 av Magdalena Schröder (M) (Besvarad 2020-11-18)

Fråga 2020/21:542 Korruption och auktoritär utveckling i Zambia

av Magdalena Schröder (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Den politiska utvecklingen i Zambia är ytterst bekymmersam och tydliggör hur ett auktoritärt styre och korruption snabbt kan erodera ett lands utveckling. 

Tidskriften Economist beskrev nyligen i en kritisk artikel vilken negativ inverkan den sittande regeringen haft för landets utveckling.

Zambia var i början av 1990 ett av de afrikanska länder som lämnade enpartistyre och socialism åt historien, vilket bidrog till en positiv utveckling och tillväxt. När den nuvarande administrationen tillträdde 2015 var landets statsskuld 32 procent av bnp. I dag, fem år senare, efter vanstyre och korruption, har statsskulden vuxit till 120 procent. Utvecklingen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter är mycket oroande.

Under senare år har det svenska biståndet nått rekordnivåer om man jämför med de senaste två decennierna, enligt regeringens statistik på Openaid. Den innevarande strategiperioden 2018–2022 uppgår till 2,25 miljarder kronor, och år 2019 utgjorde 11,1 procent av det svenska bilaterala biståndet stöd som genomfördes i samarbete med statliga aktörer i landet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder har statsrådet och regeringen vidtagit för att säkerställa att det svenska biståndet inte riskerar att stärka regimen i Zambia?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.