Till innehåll på sidan

Kostnad för svensk utrikesrepresentation

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1811 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 10985 UD2022/ 10986 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1811 Kostnad för svensk utrikesrepresentation och fråga 2021/22:1812 Bristfällig svensk representation i Taipei av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel har frågat mig hur jag motiverar de extra kostnader som har uppstått för den svenska representation i Taiwan och, om kostnaderna ökat, om man kan förvänta sig att jag agerar för att minska dem. Vidare har Markus Wiechel frågat mig hur jag kan motivera att Sverige som enda EU-land minskat den svenska representationen i Taiwan samtidigt som andra har kommit att öka den, och hur detta rimmar med den så kallade demokratioffensiven. Jag besvarar frågorna samlat.

Kostnaderna för utlandsmyndigheter och svensk representation utomlands består av många olika delar, vissa ökade under pandemin medan andra minskade. På några orter uppstod merkostnader med anledning av karantänsbestämmelser och hotellboende medan t.ex. skolkostnader för medföljande barn, resekostnader i regionen och representation minskade. De totala kostnaderna för Sveriges närvaro i Taipei har varit lägre de senaste två åren än före pandemin.

Regeringen ser ett stort värde i att ha utbyten och samarbeta med välutvecklade demokratier som Taiwan, som delar en gemensam övertygelse om vikten av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Den nuvarande ordningen för Sveriges närvaro i Taipei har varit tillfällig, av anledningar som jag tidigare anfört i Riksdagen. Målsättningen är att återgå till den tidigare ordningen för vår närvaro i Taipei.

Stockholm den 1 augusti 2022

Ann Linde

Skriftlig fråga 2021/22:1811 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-07-18)

Fråga 2021/22:1811 Kostnad för svensk utrikesrepresentation

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I diplomatkretsar, bland företag och bland svenskar bosatta i Taiwan är det i dag vida känt att den svenska representationen i Taipei är dysfunktionell och i vissa sammanhang till och med kan betraktas som obefintlig. Detta trots att Taiwans geopolitiska betydelse ökar och trots att Europaparlamentet med röstsiffrorna 580–26 antog en rapport som pekade på att EU skulle stärka de politiska och ekonomiska relationerna med Taiwan just för att det skulle bistå landet med att försvara demokratin som i dag hotas från Fastlandskina.

Journalisten Jojje Olsson från Kinamedia som är bosatt i Taiwan har kunnat visa att den uteblivna representationen inte har med kostnader att göra. Tvärtom ser den bristfälliga närvaron ut att kosta mer.

Pandemin har inneburit att den svenske representanten i Taiwan, Bengt Carlsson, vid varje inresa har varit tvungen att sitta två veckor i karantän, vilket skett på hotell då vederbörande inte har haft någon bostad i Taipei. Det har skett ofta, då han rest till Sverige var tredje månad och sammanlagt spenderat mer än hälften av tiden i Sverige.

Enligt det tyska bolaget Statista, som sysslar med att förmedla marknads- och konsumentinformation, är Taipei den tredje dyraste staden i regionen Asia-Pacific för rum på lyxhotell. Taipei har till och med högre priser än de beryktat dyra hotellen i Singapore och Shanghai. Eftersom den svenske representanten alltid bott på lägenhetshotell då han varit i Taipei lär kostnaderna vara tämligen extrema, och tillsammans med de konstanta flygresorna mellan Taiwan och Sverige så kan vi inte annat än förvänta oss ett upplägg som medför oroväckande höga kostnader för skattebetalarna.

Utrikesministern har tidigare förklarat de EU-unika svenska bristerna i representation i Taiwan med rådande coronapandemi. Inget annat europeiskt land har dock minskat sin diplomatiska närvaro i Taiwan på grund av pandemin, utan tvärtom. Andra diplomater har i stället utökat sin fysiska närvaro till stor del också tack vare att Taiwan har varit ett av de mest framgångsrika länderna i världen med sin hantering av covid-19. Dessutom har andra länders diplomater valt att stanna längre för att medvetet undvika två veckors karantän vid tillbakaresa.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Hur motiverar ministern de extra kostnader som, enligt vad som framkommit ovan, har uppstått för den svenska representationen i Taiwan och om kostnaderna har ökat, kan vi förvänta oss att ministern agerar för att minska dem?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.