Till innehåll på sidan

Kulturskolan

Svar på skriftlig fråga 2022/23:11 besvarad av Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2022/01600 Kulturdepartementet Kulturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:11 av Linus Sköld (S)
Kulturskolan

Linus Sköld har frågat mig hur jag avser att agera för att undvika negativa effekter på kulturskolan och säkerställa en fortsatt jämlik möjlighet till deltagande i kulturskolans verksamhet.

Jag instämmer med frågeställaren om att den kommunala kulturskolan är en mycket viktig verksamhet för barn och ungas möjlighet att utöva kultur och att kulturskolan är en bidragande faktor till att Sverige är en ledande musikexportnation.

Våren 2018 antog riksdagen nationella mål för statliga insatser till stöd för den kommunala kulturskolan. Kulturskolans möjligheter att erbjuda barn och unga undervisning av hög kvalitet i kulturella och konstnärliga uttryckssätt ska främjas, liksom möjligheterna till såväl fördjupning som bredd i undervisningen med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar (prop. 2017/18:164, bet 2017/18:KrU9, rskr. 2017/18:312).

Staten har en rad pågående insatser för den kommunala kulturskolan. För att fler barn och unga ska ha möjlighet att delta i kulturskolans verksamhet har 200 miljoner kronor tillförts Statens kulturråd 2022 för fördelning av utvecklingsbidrag till kulturskolan. Bidraget syftar till att stimulera utvecklingen av kulturskolan bl.a. genom att bredda och fördjupa kulturskolans utbud och undervisning samt nå nya målgrupper.

Ett nationellt Kulturskolecentrum vid Statens kulturråd har inrättats med uppdrag att stödja den kommunala kulturskolan genom att bl.a. fördela bidrag och identifiera utbildnings- och utvecklingsbehov. Satsningen på Kulturskoleklivet syftar till att möta bristen på utbildade pedagoger i kulturskolan. Sex lärosäten har tilldelats särskilda medel för att arrangera utbildningar för de som vill utbilda sig för att arbeta i kulturskolan, men även för kompetensutveckling av befintlig personal.

Det är vanligt att kulturskolans undervisning sker i skolans lokaler, vilket underlättar för skolor med många resande elever att ta del av undervisningen i nära anslutning till skoldagen. För att tydliggöra hur individuell undervisning för kulturskolans elever kan bedrivas under skoldagen har Statens kulturråd tillsammans med Statens skolverk publicerat ett informationsmaterial som reder ut vilka regler som gäller och hur ansvaret fördelas mellan skola och kulturskola.

Den kommunala kulturskolan är betydelsefull för att barn och unga ska få ta del av och utöva olika konstformer. Den är också en viktig mötesplats för barn och unga från olika delar av samhället, och bidrar till att ge barn och unga en meningsfull fritid.

Stockholm den 1 november 2022

Parisa Liljestrand

Skriftlig fråga 2022/23:11 av Linus Sköld (S) (Besvarad 2022-10-26)

Fråga 2022/23:11 Kulturskolan

av Linus Sköld (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Kulturskolan är en mycket viktig verksamhet för barns möjlighet att utöva kultur. Den har gett många unga människor tillgång till den bildning och självkänsla det kan innebära att lära sig estetiska uttrycksformer som att spela ett instrument, sjunga eller dansa. Kulturskolan har därtill varit en nyckel till Sveriges starka ställning som musikexportland.

Den individuella undervisningen i kulturskolan sker ofta under skoltid, det vill säga elever som är i skolan får möjlighet att gå ifrån på lektioner för att till exempel lära sig spela ett instrument. Detta är en grundläggande förutsättning för att möjligheterna att delta ska vara lika för alla barn oberoende av om de bor på landsbygden och måste åka skolskjuts eller om de bor granne med skolan.

År 2019 gjorde Skolinspektionen en tillsyn i Gislaved och förelade kommunen vid vite att upphöra med enskild undervisning i kulturskolan på lektionstid då detta inkräktade på den hårt reglerade garanterade undervisningstiden. Det blev startskottet på att en rad kulturskolors verksamhet nu äventyras. Dels har Skolinspektionen gjort motsvarande ingripande mot fler kommuner, dels har kommuner som ännu inte blivit föremål för tillsynen börjat betrakta inspektionens ingripande som prejudicerande och själva börjat separera kulturskolan från skolan. Detta äventyrar hela verksamheten då deltagarantalet kan förväntas kollapsa fullständigt.

Deltagandet i kulturskolan är ojämlikt fördelat redan som det är. Om kulturskolan separeras från skolan kommer den att bli ännu mindre jämlik eftersom barns tillgång till den kommer att vara helt beroende av föräldrarnas förmåga att uppmuntra, skjutsa och styra upp.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

Hur avser ministern att agera för att undvika negativa effekter på kulturskolan och säkerställa en fortsatt jämlik möjlighet till deltagande i kulturskolans verksamhet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.