Till innehåll på sidan

Landeryds stationshus som byggnadsminne

Svar på skriftlig fråga 2017/18:412 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2017/

02579

/KL

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:412 av Bengt Eliasson (L)
om Landeryds stationshus som byggnadsminne

Bengt Eliasson har frågat mig varför jag inte fattat beslut om byggnadsminnesförklaring av Landeryds station och de andra stationsmiljöer som Riksantikvarieämbetet föreslagit ska bli statliga byggnadsminnen.

Staten äger och förvaltar ett bestånd fastigheter av synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Regeringen har i propositionen Kulturarvspolitik (2016/17:116) formulerat en strategi för statens förvaltning av dessa kulturfastigheter. Strategin slår fast att förvaltningen av statens kulturfastigheter är en viktig del av den statliga kulturpolitiken och att statliga kulturfastigheter med synnerligen höga kulturhistoriska värden bör vara skyddade som statliga byggnadsminnen.

Beredningen i Regeringskansliet av de aktuella ärendena avseende Landeryds station och andra stationsmiljöer pågår mot denna bakgrund.

I sammanhanget kan nämnas att regeringen den 7 december 2017 beslutade att förklara åtta fyrplatser runt om i landet för statliga byggnadsminnen. Fyrplatserna utgör, liksom stationsmiljöerna, viktiga delar av det gemensamma kulturarvet.

Stockholm den 13 december 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftlig fråga 2017/18:412 av Bengt Eliasson (L) (Besvarad 2017-12-05)

Fråga 2017/18:412 Landeryds stationshus som byggnadsminne

av Bengt Eliasson (L)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

”Murbruket lossnar mellan tegelstenarna och underhållet blir allt mer eftersatt.” Citatet kommer från en nyhetsartikel i Hallandsposten den 4 december 2017 och gäller Landeryds stationshus. Landeryd är beläget i Hallands inland utmed Halmstad–Nässjö järnväg (HNJ).

För cirka fyra år sedan föreslog Riksantikvarieämbetet (RAÄ) att några av Sveriges mest tidstypiska stationer med stort bevarandevärde skulle bli statliga byggnadsminnen, däribland Landeryds stationshus. Regeringen har därefter att fatta beslut på RAÄ:s underlag. Normalt sett fattas liknande beslut inom ett till två år efter myndighetens förslag och hemställan. RAÄ föreslog Landeryds station, då det inte enbart är själva byggnaden som fått behålla sitt ursprungliga utseende utan det också har ett samhällhistoriskt värde eftersom Landeryd var en central punkt för den ursprungliga HNJ-trafiken från tiden innan alla järnvägar förstatligades. Man påpekar även särskilt att stationen ligger i ett välbevarat och ursprungligt bangårdsområde där lokstallar och annat är kvar i gott skick.

RAÄ menar nu att det uteblivna regeringsbeslutet innebär att skicket på stationerna blir sämre och sämre, då inget görs för att underhålla dem. RAÄ menar att det är beklagligt att regeringen ännu efter fyra år inte har fattat beslut. Jag vet att det pågår utredningar och arbeten kring kulturmiljöstrategier och bevarandeplaner, men om det är av detta skäl inget beslut fattas och inget görs innebär det att det inte finns något kvar att bevara när detta arbete är klart. Detta vore en tragedi för en mycket bevarandevärd kulturhistorisk miljö och ett bakslag för Landeryds samhälle som hemort för en kämpande veterantågsförening. Kulturdepartementets långdragna beredningsprocess kan komma att innebära att det är tveksamt om det över huvud taget finns något kvar att bevara och för regeringen att fatta beslut om.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är därför:

Varför har ministern inte fattat beslut om byggnadsminnesförklaring av Landeryds station och de andra utpekade stationerna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.