Till innehåll på sidan

Långtidsarbetslösheten och barnfattigdomen i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2923 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
A2021/01189/A Arbetsmarknadsdepartementet Arbetsmarknadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2923 av Katarina Brännström (M)
Långtidsarbetslösheten och barnfattigdomen i Sverige

Katarina Brännström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka och minska långtidsarbetslösheten så att inte barnfattigdomen fortsätter att öka.

Regeringen har vidtagit kraftfulla åtgärder för att minska konsekvenserna av pandemin för jobb och företag. Stöd vid korttidsarbete har gjort det möjligt för företag att behålla personal och undvika uppsägningar trots minskad aktivitet, vilket har dämpat den negativa effekten på arbetslösheten. Arbetsförmedlingen bedömer i sin senaste utgiftsprognos att arbetslösheten hade varit betydligt högre utan åtgärder som stöd för korttidsarbete, omställningsstöd och fler utbildningsplatser.

I enlighet med budgetpropositionen som började gälla från årsskiftet har över 100 miljarder kronor 2021 tillförts för att återstarta ekonomin, samtidigt som långsiktiga reformer ska bidra till att lösa samhällsproblemen. Sammantaget bedömdes reformerna medföra att arbetslösheten blir drygt 1,3 procentenheter lägre jämfört med om förslagen inte hade genomförts. Det motsvarar cirka 75 000 fler jobb.

Satsningarna inom arbetsmarknadspolitiken uppgår under 2021 till över 9 miljarder kronor. Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag har förstärkts med ca 1 miljard kronor för att möta den ökade arbetslösheten samt för att säkerställa en ändamålsenlig lokal närvaro och likvärdig service i hela landet. Över 2 miljarder kronor satsas för att öka antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning, upphandlade matchningstjänster, extratjänster och introduktionsjobb; åtgärder som bidrar till att upprätthålla kontakten med arbetsmarknaden och som i hög grad leder till jobb. Regeringen arbetar även för att etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa införs i enlighet med parternas förslag. Regeringen har vidtagit åtgärder för att fler arbetslösa med utbildningsbehov ska studera då många arbetslösa saknar den kompetens som behövs för att etablera sig på arbetsmarknaden. Fler arbetssökande behöver fylla på sin kompetens eller lära sig ett bristyrke.

Under 2020 gav regeringen Arbetsförmedlingen i uppdrag att införa intensivåret i april 2021. Syftet är att deltagarna ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat intensivår. Fokus kommer att ligga på språk, arbetsplatsnära insatser och kortare utbildning. Så kan längre arbetslöshetstider motverkas.

I vårändringsbudgeten 2021 har regeringen dessutom föreslagit att ytterligare medel tillförs för att fler som står långt från arbetsmarknaden ska kunna delta i insatser som leder till arbete, som introduktionsjobb, extratjänster och matchningstjänster. Dessutom fortsätter arbetet med reformeringen av Arbetsförmedlingen för att förbättra effektiviteten i den arbetsmarknadspolitisk verksamheten.

Stockholm den 26 maj 2021

Eva Nordmark

Skriftlig fråga 2020/21:2923 av Katarina Brännström (M) (Besvarad 2021-05-20)

Fråga 2020/21:2923 Långtidsarbetslösheten och barnfattigdomen i Sverige

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Enligt en EU-rapport ökar barnfattigdomen i Sverige medan den sjunker i andra länder. Nästan vart tionde svenskt barnhushåll har låg inkomststandard, enligt Försäkringskassan. Detta är en dålig utveckling och tyder på brist på åtgärder för att få fler i jobb. En av de tyngsta orsakerna är den höga arbetslösheten och framför allt den långtidsarbetslöshet som råder i Sverige, och som kan innebära att även de arbetslösas barn går mot ett vuxenliv i fattigdom, då social ärftlighet är ett hot.

Under 2021 riskerar långtidsarbetslösheten öka till över 200 000 personer, de flesta är av utländsk härkomst och saknar i många fall både utbildning och arbetslivserfarenhet. Pandemin har gjort att många jobb med låga krav på utbildning har försvunnit. Därför krävs särskilda satsningar och krafttag för att få fler i jobb men också för att det blir mer lönsamt att arbeta än leva på ersättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka och minska långtidsarbetslösheten så att inte barnfattigdomen fortsätter att öka?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.