Till innehåll på sidan

Långtidsarbetslösheten

Svar på skriftlig fråga 2021/22:991 besvarad av Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:991 av Mattias Karlsson i Luleå (M)
Långtidsarbetslösheten

Mattias Karlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att långtidsarbetslösheten inte ska bita sig fast på dessa höga nivåer.

Långtidsarbetslösheten är inte bara ett problem för den som drabbas utan är något som angår oss alla. Varje gång någon tar sig ur långtidsarbetslöshet minskar vi risken för socialt utanförskap och ökar samtidigt skatteintäkterna till vår gemensamma välfärd. Den som blir arbetslös ska därför få möjlighet till utbildning, omställning och vid behov få stöd att hitta ett nytt arbete.

Regeringen föreslog i budgetpropositionen för 2022 en jobbsatsning på 8 miljarder kronor för att bland annat motverka långtidsarbetslösheten. Det handlar om satsningar på utbyggt kunskapslyft, personalresurser till Arbetsförmedlingen, fler arbetsmarknadsutbildningar, omställningsstöd, upphandlade matchningstjänster och subventionerade anställningar. Tyvärr innebar riksdagens justering av regeringens budgetförslag att tillskotten för arbetsmarknadsutbildningar minskades och att extratjänster avvecklas. Extratjänster kan skapa arbetstillfällen och öka möjligheten till arbete, inte minst för utrikes födda kvinnor.

Regeringen arbetar även för att etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa införs i enlighet med parternas förslag. Etableringsjobb innebär en helt ny modell att subventionera och stimulera anställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa. Insatsen bedöms bidra till att fler nyanlända och långtidsarbetslösa kan komma i arbete när samhället öppnar upp efter pandemin.

Som framgår av budgetpropositionen för 2022 och styrningen av Arbetsförmedlingen är långtidsarbetslösheten en prioriterad fråga för regeringen. Det är även en viktig del i arbetet för att bryta segregationen. Regeringen ska vända på varje sten för att hitta åtgärder som gör att människor kommer i arbete och blir en del av samhällsgemenskapen. Jag följer noga utvecklingen av långtidsarbetslösheten och överväger kontinuerligt behovet av ytterligare åtgärder.

Stockholm den 9 februari 2022

Eva Nordmark

Skriftlig fråga 2021/22:991 av Mattias Karlsson i Luleå (M) (Besvarad 2022-02-02)

Fråga 2021/22:991 Långtidsarbetslösheten

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Coronaåren 2020 och 2021 har varit dramatiska och allvarliga år på arbetsmarknaden. Extra dramatiskt har det varit för långtidsarbetslösa.

Drygt 180 000 inskrivna har varit det i över tolv månader, vilket är nästan 3 procent fler än för ett år sedan. Dessutom står 65 000 människor på randen till att bli långtidsarbetslösa och har i nuläget varit arbetslösa i mellan sex och tolv månader.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att långtidsarbetslösheten inte ska bita sig fast på dessa höga nivåer? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.