Till innehåll på sidan

Lärares digitala kompetens

Svar på skriftlig fråga 2021/22:995 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U202 2 / 00564 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:995 av Ann-Sofie Lifvenhage (M)
Lärares digitala kompetens

Ann-Sofie Lifvenhage har frågat utbildningsministern om i vilken mån hon avser att verka för att lärare runt om i landet ges kompetensutbildning i digitala plattformar och undervisning över nätet för att kunna erbjuda en högre kvalitet på undervisningen för eleverna.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag håller med Ann-Sofie Lifvenhage om att pandemin har lärt oss att mycket kan ställas om till att genomföras digitalt och att denna digitala närvaro även kan användas i framtiden under rätt förutsättningar. Jag vill dock framhålla vikten av närundervisning då vi under pandemin sett vilka negativa konsekvenser distansundervisning haft. Bäst för de flesta elever är närundervisning. Undervisning digitalt kan inte ersätta undervisningen på plats i skolan. Under vissa förutsättningar kommer dock distans- och fjärrundervisning även att kunna ske efter pandemin och en förutsättning för en bra digital undervisning är att huvudmän, rektorer och lärare har tillräcklig kompetens för detta.

Regeringen beslutade 2017 om en nationell digitaliseringsstrategi för skolväsendet (U2017/04119) som kan sägas ligga till grund för insatser som regeringen gjort sedan dess. Av strategin framgår vikten av att lärare har den kompetens som krävs när det gäller digitalisering. Det anges vidare att det är viktigt att personer som ska arbeta med barn och elever ges möjlighet att utveckla digital kompetens både under sin utbildning men även genom den kompetensutveckling som de deltar i under sin anställning. Huvudmannen har ett stort ansvar för detta och ska enligt skollagen (2010:800) se till att personalen ges möjligheter till kompetensutveckling. Det ligger dock i statens intresse att stödja huvudmännen så att förutsättningarna för alla elever blir likvärdiga. Det har under de senaste åren, inte minst under pandemin, blivit absolut nödvändigt för alla lärare att behärska digitala verktyg.

Sedan februari 2020 har Statens skolverk, enligt förordning (2015:1047) med instruktion för Statens skolverk, ett samlat ansvar (sektorsansvar) inom ramen för sitt verksamhetsområde när det gäller de statliga insatserna för att ta tillvara digitaliseringens möjligheter för ökad måluppfyllelse och likvärdighet.

De statliga insatserna inom området började dock långt tidigare. Regeringen gav redan 2015 Skolverket i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram som riktar sig till huvudmän och skolor (U2015/03844). Det finns flera sådana program som rör digitalisering. Från och med februari 2020 är de nationella skolutvecklingsprogrammen ett uppdrag i Skolverkets instruktion och skolutvecklingsprogram om digitalisering pågår fortfarande.

Vidare fick Skolverket i sitt regleringsbrev för 2021 i uppdrag att utifrån den nämnda digitaliseringsstrategin främja digitaliseringen inom skolväsendet och underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i undervisning och administration. I detta ingår att genomföra insatser för att höja lärarnas kompetens inom distans- och fjärrundervisning. Skolverket har genomfört en rad insatser inom ramen för detta uppdrag. Myndigheten genomför t.ex. insatser för digitalisering riktade till huvudmän och skolor för att de utifrån sina specifika behov ska bli bättre rustade för att arbeta digitalt. I arbetet med att bl.a. förbättra lärares kunskaper om digitalisering sammanställer och sprider myndigheten också forskning och samarbetar med andra berörda aktörer, exempelvis lärosäten.


Sammantaget bedömer jag att de nämnda insatserna i hög grad bidrar till att huvudmän, rektorer och lärare ges möjlighet att förbättra sin digitala kompetens utifrån sina behov och förutsättningar så att eleverna kan få en undervisning av god kvalitet.

Stockholm den 9 februari 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:995 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) (Besvarad 2022-02-02)

Fråga 2021/22:995 Lärares digitala kompetens

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Pandemin har, om än den hårda vägen, lärt oss i rekordfart att mycket kan ställas om till att genomföras digitalt. Elevernas närvaro har på vissa håll ökat då de kunnat ta del av studierna via nätet även med lättare symtom på förkylning med mera. Denna digitala närvaro kan användas i framtiden under rätt förutsättningar. Däremot vittnar studenter runt om i landet om att studierna blivit lidande på grund av lärarnas bristande kompetens i digitala plattformar och hjälpmedel. Det är något som riskerar hela arbetet. Med lärare som inte kan hantera digitala studier spelar det ingen roll hur motiverade och närvarande eleverna är. Detta är ett akut problem samtidigt som glappet måste försvinna för framtiden. Detta för en mer flexibel undervisning.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

I vilken mån avser ministern att verka för att lärare runt om i landet ges kompetensutbildning i digitala plattformar och undervisning över nätet för att kunna erbjuda en högre kvalitet på undervisningen för eleverna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.