Till innehåll på sidan

Lustgasanvändning bland unga i Järva och Sverige

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1648 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
S2022/02725 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1648 av Anders Österberg (S)
Lustgasanvändning bland unga i Järva och Sverige

Anders Österberg har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta både gällande information och gällande eventuell reglering för köp av lustgas.

I samhället sker det en ofta snabb utveckling av nya företeelser och produkter som innebär risker för barns och ungas hälsa. Regeringen har, i likhet med flera förvaltningsmyndigheter konstaterat att användningen av lustgas som berusningsmedel har ökat kraftigt. Därför har regeringen bl.a. lyft frågan i sin strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt spel om pengar för perioden 2022–2025 (ANDTS-strategin). Av strategin framgår att under strategiperioden bör såväl medvetenheten som kunskapen om lustgas öka, riskgrupper identifieras och det förebyggande arbetet mot att använda lustgas i berusningssyfte utvecklas. Regeringen bedömer även att det under strategiperioden kan finnas skäl att se över lagstiftningen inom området. ANDTS-strategin gäller alltjämt.

Regeringen följer frågan med ambitionen att säkerställa ett fortsatt högt skydd för framför allt barn och unga och kan vid behov vidta ytterligare åtgärder. Lustgas har dock legitima användningsområden inom exempelvis hälso- och sjukvården. Det saknas anledning att begränsa den legitima användningen mer än nödvändigt.

Stockholm den 8 juni 2022

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2021/22:1648 av Anders Österberg (S) (Besvarad 2022-05-30)

Fråga 2021/22:1648 Lustgasanvändning bland unga i Järva och Sverige

av Anders Österberg (S)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En god vän till mig berättade för mig att det i Rinkeby finns otroligt många lustgasbehållare i hyreshusens trapphus och soprum bland annat. En annan person i Husby säger samma sak. Jag gör en snabb efterforskning: De båda har rätt. Det finns mängder med tömda behållare (och en del fulla), i princip överallt i papperskorgar och buskage, på gator och så vidare.

Båda personerna är oroade för att ungdomars liv och hälsa riskeras. De har förstås båda rätt. Detta är ett smygande problem och långtifrån uppmärksammat. Lustgas är inte narkotikaklassat, och socialministern sa den 15 september 2021 att ”regeringen bevakar frågan med ambitionen att säkerställa ett fortsatt högt skydd framförallt för barn och unga”.

Allt fler använder lustgas i festsammanhang. Den säljs antingen i patroner till gräddsifoner för vispgrädde, eller i större tuber. Gasen som man andas in är då mer koncentrerad än inom vården, vilket kan orsaka tillfällig syrebrist. Att använda lustgas under en längre tid kan också skada nervsystemet, leda till inkontinensbesvär och i ovanliga fall orsaka risk för blodproppar i hjärnan eller i lungorna. I mer sällsynta fall har dödsfall förekommit.

Sjukhusinläggningarna har ökat i snabb takt. Åren 2010 till 2020 har det aldrig varit över 10 sjukhusfall per år kopplat till lustgas – 2021 var siffran 50. Frågor till Giftinformationscentralen om lustgasanvändning har gått från färre än 10 per år i början av 2010-talet, till 140 förra året. I en artikel från Läkartidningen 6–7/2022 varnar skribenterna för den ökade tillgången på lustgas och ”vid upprepad exponering (vanligen under flera månader) finns risk för påverkan av vitamin B12-nivån, med en symtombild med myeloneuropati och/eller benmärgspåverkan samt ibland även cerebrala symtom som kognitiv svikt och psykos.” På ren svenska betyder det att framför allt unga kan fara illa.

Både statistik från sjukhusen och spåren av lustgasen på Järvafältet visar att det sker en stor ökning av användandet. Det behövs både folkbildning och reglering av inköp för privatpersoner av lustgas.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta både gällande information och gällande eventuell reglering för köp av lustgas?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.