Till innehåll på sidan

Marknaden för fusktjänster riktade till högskolestuderande

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3515 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/03543 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3515 av Pia Nilsson (S)
Marknaden för fusktjänster riktade till högskolestuderande

Pia Nilsson har frågat mig hur jag tänker agera för att stoppa marknaden för fusktjänster vid högskolan.

Fusk vid högskoleutbildning är helt oacceptabelt. De som fuskar tar upp plats för de som tar ansvar för sina studier och lägger ner det arbete som krävs. Jag håller helt och hållet med Pia Nilsson om att det inte ska gå att köpa sig till en examen.

I högskoleförordningen (1993:100) regleras det att universitet och högskolor får vidta disciplinära åtgärder mot studenter som med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning. Ett beslut om avstängning innebär att studenten inte får delta i undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan under som mest sex månader. Förutom att förstöra för andra kan konsekvenserna bli att det inte är möjligt att slutföra den egna utbildningen för den som har fuskat.

Regeringen har tillsatt en särskild utredare som ska se över avskiljande av studenter och belastningsregisterkontroll inför vissa studier (dir. 2020:111). Utredningen ska bl.a. föreslå ökade möjligheter att avskilja en student även i fall när det inte bedöms finnas en påtaglig risk för att studenten kan komma att skada en annan person eller värdefull egendom under utbildningen, vilket är de krav som ställs i dag. Utredningen ska också kartlägga och identifiera om det finns ytterligare omständigheter som antingen bör utgöra grund för avskiljande, men under en begränsad tid eller avstängning under en längre tid än sex månader. Utredningens betänkande överlämnas i oktober i år och jag ser fram emot att ta del av deras förslag.

När det gäller den typen av näringsverksamhet som frågeställaren nämner vill jag betona att en verksamhet som går ut på att uppmuntra till och underlätta genomförandet av fusk i olika former givetvis är moraliskt förkastlig. Det är oacceptabelt att studenter väljer att köpa uppgifter istället för att utföra dem och genvägar ska straffa sig. Disciplinåtgärder ska vidtas mot studenter som fuskar. Universitet och högskolor är ansvariga myndigheter och arbetar aktivt för att stävja fusket och för att de som fuskat ska upptäckas.

Att lämna in skriftliga uppgifter är en del av högskoleutbildning men det finns också andra sätt att genomföra examinationer. Antalet disciplinärenden har ökat under coronapandemin och lärosätena har vidtagit nya åtgärder bl.a. med anledning av den stora ökningen av digitala examinationer i samband med coronapandemin. Verktygen för att upptäcka plagiat och annat fusk utvecklas ständigt. För att förebygga fusk är det viktigt att lärosätena fortsätter arbeta aktivt med effektiva verktyg.

Stockholm den 26 augusti 2021

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2020/21:3515 av Pia Nilsson (S) (Besvarad 2021-08-25)

Fråga 2020/21:3515 Marknaden för fusktjänster riktade till högskolestuderande

av Pia Nilsson (S)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Flera tjänster riktar sig i dag till svenska studenter med erbjudanden om att förenkla studietiden, och erbjuder specialskrivna uppsatser eller tillgång till tidigare studenters tentasvar. Affärsidén är enkel: mot en avgift går det att klara obligatoriska kursmoment utan att studera. 

På Uppsats.eu kan studenter beställa ”högkvalitativa skrivtjänster” skräddarsydda efter deras egna behov. Som kund på Uppsats.eu har du en nöjdhetsgaranti, och hemsidan framhåller att tjänsten både är mycket populär och pålitlig. Du kan köpa allt mellan ett referat i en kurs till en hel masteruppsats. 

Studocu.com, en annan liknande tjänst, riktar sig till alumner från svenska lärosäten och vill köpa deras anteckningar, instuderingsfrågor och inlämningsuppgifter. Genom en prenumerationstjänst kan nuvarande studenter ta del av dessa dokument och därmed slippa att själva tillgodogöra sig kunskapen som krävs för att nå kursmålen på egen hand. 

Tjänsterna möjliggör för bemedlade studenter att ta genvägar och fuska sig genom sina studier. Till och med själva examensarbetet går att köpa. Enbart att möjligheten finns riskerar att urholka förtroendet för att de studenter som examineras på rättvisa grunder faktiskt har de kunskaper som kursen ska lära ut. Dessutom försvåras examinatorns uppgift att utvärdera studenters insatser.

När den som har råd enkelt, och i stort sett riskfritt, kan köpa sig genom en högskoleutbildning nöts tilliten till hela högskolesektorn. Vi kan inte tillåta att en högskoleexamen blir en kommersialiserad vara som vilken som helst. En godkänd kurs ska vara ett kvitto på kunskap, inte köpkraft.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Hur tänker statsrådet agera för att stoppa marknaden för fusktjänster vid högskolan?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.