Till innehåll på sidan

Mentorer till deltagare i intensivåret

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2901 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:2901 av Mats Green (M)
Mentorer till deltagare i intensivåret

Mats Green har frågat mig varför de medel som är avsatta för att utveckla mentorskap avgränsats enkom till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ.

Många olika aktörer kommer att behöva bidra inom intensivåret. Arbetsmarknadens parter och även andra organisationer i civilsamhället kan bidra med mentorskapsprogram och andra möjligheter till mer informell språkinlärning och introduktion till arbetsmarknaden. Kommuner erbjuder sfi och kan erbjuda annan utbildning både i kombination med språkutbildning och som separata yrkeskurser. Folkhögskolor, som också är en del av civilsamhället, erbjuder utbildning motsvarande sfi och annan utbildning.

I regleringsbrevet för 2021 har Arbetsförmedlingen tilldelats 80 miljoner kronor att fördela till arbetsmarknadens parter för att skapa snabbare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända. Stödet får lämnas till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ på arbetsmarknaden. Det är viktigt att påpeka att främjandemedlen inte enbart avser mentorskap inom intensivåret utan även andra insatser så som utveckling av kompetenskartläggning och valideringsmodeller inom bristyrken, med mera. Under 2020 och 2021 tilldelades Arbetsförmedlingen ytterligare 10 miljoner kronor respektive 55 miljoner kronor mer för insatsen jämfört med ursprunglig budget.

Arbetsförmedlingens förslag och andra alternativ till organisering av mentorskap för deltagare inom intensivåret analyserades innan införandet av intensivåret.

Förutom medel för främjande- och utvecklingsinsatser enligt Förordning (2015:848) om statsbidrag för särskilda främjande- och utvecklingsinsatser i syfte att påskynda nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden till arbetsmarknadens parter, kan mentorskap som bedrivs inom projekt från den Europeiska socialfonden vara en del av intensivåret.

Regeringen följer utvecklingen.

Stockholm den 26 maj 2021

Eva Nordmark

Skriftlig fråga 2020/21:2901 av Mats Green (M) (Besvarad 2021-05-18)

Fråga 2020/21:2901 Mentorer till deltagare i intensivåret

av Mats Green (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Det så kallade intensivåret som införts inom etableringsprogrammet syftar till att korta tiden till arbete för de nyanlända med bäst förutsättningar. Individerna ska studera, praktisera och/eller studera samtidigt som de uppmuntras att träffa en mentor för att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden. För att främja tillkomsten av mentorer har regeringen i år avsatt 80 miljoner kronor i form av så kallade främjandemedel som arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ kan ansöka om.

I regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen (A2020/00220, A2020/02108) framgår bland annat att Arbetsförmedlingen ska vara pådrivande och uppmuntra framväxt av mentorskapsprogram. I Arbetsförmedlingens rapport i november 2019 (Af-2019/0030 4611) påtalades att främjandemedel inte är tillräckligt för att stimulera utbudet av och tillgången på insatser utöver heltid då viktiga utförare av sådana insatser inte är behöriga att söka det aktuella statsbidraget. Arbetsförmedlingen påtalade att det finns behov av ett statsbidrag som riktas till civilsamhällets aktörer och kommuner. Arbetsförmedlingen ansåg det mest lämpligt att stödja och utveckla de strukturer som redan finns – att det är det enklaste och snabbaste sättet att implementera mentorskap. Regeringen valde dock att inte organisera ersättningen till mentorskap enligt Arbetsförmedlingens förslag.

Arbetsförmedlingen (Af-2021/0005 7007) har nyligen larmar om risker med att hitta mentorer till deltagarna som är i intensivåret. Samtidigt finns aktörer med flerårig beprövade erfarenhet av att genom mentorskap snabbt få nyanlända akademiker i arbete – som genom regeringens avgränsning stängs ute från att vara del av intensivåret på samma villkor som till exempel de partsorganisationer som kan ansöka om statsbidrag för sin verksamhet.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

Varför har de medel som är avsatta för att utveckla mentorskap avgränsats enkom till arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, branschorganisationer och partssammansatta organ?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.