MFF och artikel 2

Svar på skriftlig fråga 2019/20:40 besvarad av Statsrådet Hans Dahlgren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2019/20:40 av Ludvig Aspling (SD)

MFF och artikel 2

Ludvig Aspling har frågat mig om jag anser det lämpligt att inom EU, mot vissa medlemsstaters vilja, fatta ett beslut med kvalificerad majoritet om att knyta fördelningen av budgetmedel till medlemsstaternas uppfyllnad av artikel 2 i fördraget.

Frågan synes avse kommissionens förslag till förordning om skydd av unionens budget vid generella brister när det gäller rättsstatens principer i medlemsstaterna. Förslaget rör inte fördelningen av budgetmedel i sig utan syftar till att bidra till ett korrekt genomförande av unionens allmänna budget. Förslaget grundar sig därför på samma rättsliga grund som budgetförordningen, nämligen artikel 322.1 a i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Budgetförordningen anger de budgetprinciper och finansiella regler som styr genomförandet av den allmänna budgeten och beslutas med kvalificerad majoritet. Regeringen ifrågasätter inte denna rättsliga grund och har därmed ingen invändning mot att beslutet kan fattas med kvalificerad majoritet. Ändå vore det givetvis önskvärt att beslut med denna innebörd fattas med ett så brett stöd som möjligt bland EU:s medlemsstater.

Stockholm den 2 oktober 2019

Hans Dahlgren

Skriftlig fråga 2019/20:40 av Ludvig Aspling (SD) (Besvarad 2019-09-24)

Fråga 2019/20:40 MFF och artikel 2

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Kommissionen har sedan tidigare föreslagit att den nya långtidsbudgeten ska innehålla regler som knyter fördelningen av medel till medlemsstaters uppfyllnad av artikel 2 i fördraget. Förslaget har stöd av den svenska regeringen men lite är känt om hur en sådan mekanism skulle fungera rent praktiskt.

Ett sådant regelverk kan beslutas separat från beslutet om antagande av ny långtidsbudget och då antas med kvalificerad majoritet i stället för konsensus. Förslaget är, beroende på detaljerna, revolutionerande och skulle i grunden förändra hur unionen fungerar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Anser statsrådet att det är lämpligt att fatta ett sådant beslut med kvalificerad majoritet, mot vissa medlemsstaters vilja? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.