Till innehåll på sidan

Miljömålrådets åtgärdsförslag

Svar på skriftlig fråga 2022/23:363 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2023/02336 Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:363 av Joakim Järrebring (S)
Miljömålsrådets åtgärdsförslag

Joakim Järrebring har frågat mig om jag kommer att verka för att regeringen beslutar om åtgärder baserat på Miljömålsrådets åtgärdsförslag under 2023.

Miljömålsrådet ska vara en plattform för myndighetscheferna vid de myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå miljökvalitetsmålen och generationsmålet. Miljömålsrådet ska ta fram en gemensam åtgärdslista som senaste den 1 mars varje år ska publiceras på www.sverigesmiljömål.se. Åtgärdslistan ska syfta till att visa vilka uppföljningsbara åtgärder som myndigheterna avser att vidta i samverkan för att öka takten i arbetet med att nå miljömålen. Miljömålsrådet kan också till regeringen överlämna förslag på avgränsade åtgärder som Miljömålsrådet menar är strategiskt viktiga för miljöarbetet men som ligger utanför de deltagande myndigheternas mandat. Miljömålsrådet presenterade den 1 mars 2022 en rapport som både innehöll gemensamma åtgärder som myndigheterna avser att vidta i samverkan och åtta förslag till regeringen. Förslagen gavs inom ramen för ett antal av de programområden som rådet valt att själva arbeta inom.

I oktober 2022 fattades beslut om remittering av några, men inte alla, förslag som Miljömålsrådet lämnat till regeringen. Remisstiden sträckte sig fram till den 25 januari 2023. De förslag som remitterades var de tre förslag som lämnats inom programområde Styrmedel för hållbar konsumtion. Förslagen inom programområde Hållbar elektrifiering hade redan i stor utsträckning hanterats av regeringen genom de uppdrag som Affärsverket svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, Statens energimyndighet och Swedac fått den 4 augusti 2022 (dnr I2022/01578) samt genom förslagen om Elnät i planering som Klimaträttsutredningen lämnat och som remissbehandlades till den 7 november 2022 (dnr M2022/01364). Förslaget inom programområde Ramverk för nationell planering överlämnades till utredaren som fått i uppdrag att genomföra en förstudie om nationell planering (Fi2022:D).

Svaren på remissen har nu kommit in. Regeringskansliet kommer nu att bereda de av rådet lämnade förslagen och ta del av samtliga remissynpunkter. Därefter kommer vi att bedöma om det finns behov av att gå vidare med något eller några av de förslag som remitterats. Även Klimaträttsutredningens slutbetänkande är remitterat och förslagen, inklusive förslaget om en översyn av lagen (1977:439) om kommunal energiplanering bereds i Regeringskansliet. Det uppdrag som getts till Affärsverket svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, Statens energimyndighet och Swedac den 4 augusti 2022 (dnr I2022/01578) har ännu inte redovisats.

Stockholm den 1 mars 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2022/23:363 av Joakim Järrebring (S) (Besvarad 2023-02-17)

Fråga 2022/23:363 Miljömålrådets åtgärdsförslag

av Joakim Järrebring (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Regeringen har den 25 oktober 2022 skickat den del av Miljömålrådets årsrapport som innehåller förslag till regeringen på remiss med sista svarsdatum den 26 januari 2022. Remissvaren bereds för närvarande i Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:


Tänker statsrådet verka för att regeringen beslutar om åtgärder baserat på Miljömålrådets åtgärdsförslag under 2023?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.