Till innehåll på sidan

Minskade anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur

Svar på skriftlig fråga 2023/24:143 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2023/04150 Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:143 av Stina Larsson (C)
Minskade anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur

Stina Larsson har frågat mig på vilket sätt jag kan säkerställa att friluftslivet och naturvärden inte blir lidande när anslagen för skötsel av natur har minskat under detta år och fortfarande kommer att vara lågt nästkommande år.

Jag vill börja med att säga att nationalparker och natur- och kulturreservat är viktiga för friluftslivet och lockar miljoner besökare varje år. De skyddade områdena spelar en mycket stor roll för utövande av alla sorters friluftsliv som vandring, ridning, cykling, svampplockning, fiske, paddling m.m. De är också betydelsefulla för landsbygdsutveckling och ger förutsättningar för lokal och regional utveckling.

Sverige har idag 30 nationalparker och fler än 5 400 naturreservat. I många av dessa görs det stora insatser för att tillgängliggöra naturen och dessa insatser är oerhört viktiga för allmänhetens friluftsliv. Regeringen har förtroende för att landets länsstyrelser och andra berörda myndigheter gör nödvändiga prioriteringar utifrån givna budgetramar så att de satsningar som görs åstadkommer största möjliga nytta.

Regeringen anser att arbetet med att underlätta friluftslivet genom tillgänglighet till skyddade natur- och kulturområden, tillgång till information om friluftsliv samt upprustning av det statliga ledsystemet i fjällen ska fortsätta.

Regeringen föreslår en hög nivå på anslaget för åtgärder för värdefull natur 2024 vilket bland annat används för skötsel av naturreservat och åtgärder för friluftsliv i naturreservat. Regeringens satsning på 50 miljoner kronor per år under åren 2022–2027 på vandringsleder och fjälleder används bl.a. för att rusta upp ledsystemet med nya och renoverade spänger, broar, ledmarkeringar och rastskydd. För att komma till rätta med hotet från invasiva främmande arter har dessutom regeringen föreslagit en satsning på 50 miljoner kronor årligen 2024–2026. Satsningen på återvätning av våtmarker på 155 miljoner kronor 2024, 235 miljoner kronor 2025 och 375 miljoner kronor 2026–2030 som regeringen föreslagit kommer delvis att kunna användas för våtmarksrestaurering i skyddade områden. Sammantaget är min bedömning att detta ger goda förutsättningar för såväl friluftsliv som att upprätthålla naturvården i Sveriges skyddade områden.

Stockholm den 25 oktober 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2023/24:143 av Stina Larsson (C) (Besvarad 2023-10-19)

Fråga 2023/24:143 Minskade anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur

av Stina Larsson (C)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Regeringens budget för 2023 innebar minskade anslag för skydd av och åtgärder för värdefull natur. Neddragningarna får stora konsekvenser för arbetet med naturvård, biologisk mångfald och friluftsliv. Vissa satsningar upphörde och inom andra delar sänktes ambitionerna rejält jämfört med föregående år.

Länsstyrelsen i Skåne var en av dem som fick en stramare budget. I exempelvis Skäralids nationalpark finns anslag som beskriver hur man minskar tillsynen av rastplatser och att det påverkar framkomligheten på lederna. Andra konsekvenser är naturvärden som har kommit till skada runt om i vårt land. Det kan vara skötseln av betesmarker, stängsling, röjning och bekämpning av jättebjörnlokan, parkslide och andra invasiva främmande arter.

I årets budget har regeringen höjt anslagen, men bara marginellt. Det räcker fortfarande inte för att underhålla vandringsleder, ta hand om nedskräpning och sophantering och inventera hotade arter. Flera länsstyrelser tvingas revidera sina skötselplaner för skyddade områden och minska på tillgängligheten i exempelvis nationalparkerna. 

En stor del av anslagen har tidigare gått till konkreta insatser i naturreservat och utefter lederna i fjällvärlden. Ofta är det lokala företag och entreprenörer som anlitas av länsstyrelsen, och dessa kommer också att påverkas negativt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

På vilket sätt kan statsrådet säkerställa att friluftslivet och naturvärden inte blir lidande när anslagen för skötsel av värdefull natur har minskat under detta år och fortfarande kommer att vara lågt nästkommande år?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.