Till innehåll på sidan

Minskat antal platser på yrkeshögskolan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1190 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2022/01147 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1190 av Robert Stenkvist (SD)
Minskat antal platser på yrkeshögskolan

Robert Stenkvist har frågat mig om jag instämmer i uppgifterna om att antalet platser på yrkeshögskolan har minskat detta år och om jag i så fall avser vidta några åtgärder för att motverka minskningen.

Från 2014 har yrkeshögskolans årsplatser fördubblats och uppgår nu till omkring 50 000. Sett till antalet årsplatser har yrkeshögskolan emellertid aldrig varit så stor som i år, då Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) beräknar att utbildningsformen kommer att omfatta 50 300 utbetalda årsplatser 2022. Utbyggnaden av yrkeshögskolan är en del av regeringens satsning på kunskapslyftet, där medel tillförts under perioden 2014–2022 som totalt beräknas motsvara över 160 000 utbildningsplatser inom kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan, folkhögskolan och högskolan.

Det finns dock flera olika sätt att räkna på platser i yrkeshögskolan, som alla visar olika aspekter av utbildningsformens omfattning. Det som Robert Stenkvist hänvisar till torde vara antalet nya platser som tillförs yrkeshögskolan i och med MYH:s beslut i januari 2022, utifrån den årliga ansökningsomgången, att nya utbildningar ska få ingå i yrkeshögskolan och få statlig finansiering. Om man jämför med motsvarande beslut i januari 2021 stämmer det att antalet nya platser som tillförs yrkeshögskolesystemet 2022 (fram t.o.m. 2029) är något lägre än året innan. Faktorer som påverkar det utrymme MYH har för beslut om nya platser ett visst år är den budget som riksdagen beslutat om samt hur många platser som tidigare beslutats, om dessa beslut avser flera år och hur platserna utnyttjas. Den s.k. nyttjandegraden fortsatte att öka 2021 jämfört med 2020, vilket innebär att fler av de beslutade utbildningarnas platser fylldes med studerande. Det är i grunden något positivt. Samtidigt innebär en ökad nyttjandegrad 2021 också att MYH:s utrymme att besluta om nya platser 2022 blev något mindre.

Det är mer relevant att titta på hur många yrkeshögskoleplatser som finns ett visst år och som studerande kan antas till och påbörja sin utbildning på. Då kan vi konstatera att antalet platser på utbildningar som startar 2022 är högre än föregående år.

I början av 2022 finns det 35 027 platser i yrkeshögskoleutbildningar med start 2022 i systemet. Det kan jämföras med 2021 då det fanns 33 061 platser med start det året. Således finns det 2022 bättre tillgång till utbildningsplatser inom yrkeshögskolan än förra året. Till detta kommer de drygt 6 000 platserna på korta yrkeshögskoleutbildningar i form av kurser och kurspaket som redan tidigare beslutats och de nya platserna som MYH beslutar om efter årets ansökningsomgång.

Sammantaget finns det god tillgång till yrkeshögskoleutbildning 2022. Regeringen fäster stor vikt vid yrkeshögskolans betydelse för Sveriges kompetensförsörjning och har satsat kraftfullt på en utbyggnad av antalet utbildningsplatser under såväl den innevarande mandatperioden som den föregående. Vi kommer att fortsätta att noga följa utvecklingen och behovet av platser, inte minst utifrån den gröna omställningen och de kompetenser som den kräver.

Stockholm den 9 mars 2022

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2021/22:1190 av Robert Stenkvist (SD) (Besvarad 2022-03-02)

Fråga 2021/22:1190 Minskat antal platser på yrkeshögskolan

av Robert Stenkvist (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Yrkeshögskolan tillhör de utbildningsformer där flest får adekvat arbete efter avslutad utbildning. Tillika är det ofta dessa utbildningar som arbetsmarknaden efterfrågar och där företagen till och med ber om att man ska utöka volymen på utbildningarna. Detta eftersom samhällsbehovet är så pass stort. Tillika är det den utbildningsform som ger mest mervärde till samhället per utbildningsplats, betydligt mer mervärde än att till exempel utöka antalet utbildningsplatser på våra högskolor.

Det förekommer nu trovärdiga uppgifter om att antalet utbildningsplatser på yrkeshögskolan har minskat i år, detta med hela 5 000 platser. Detta ter sig som ytterst obetänksamt och samhällsskadligt, taget samhällsbehovet i beaktande.

Jag vill därför fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Instämmer ministern i uppgifterna om att antalet platser på yrkeshögskolan har minskat detta år och avser ministern i så fall vidta några åtgärder för att motverka minskningen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.