Till innehåll på sidan

Minskningar i anslaget till lönebidrag och Samhall

Svar på skriftlig fråga 2023/24:855 besvarad av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:855 Minskningar i anslaget till lönebidrag och Samhall

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Svar på fråga 2023/24:855 av Jonathan Svensson (S)
Minskningar i anslaget till lönebidrag och Samhall

Jonathan Svensson har frågat mig om jag och regeringen genomfört en djupare konsekvensbeskrivning avseende minskningen av anslaget 1:4 Lönebidrag och Samhall m.m., och vilken bedömning som föranleder att minskningen på anslaget inte bedöms ha en påverkan på den verksamhet som finansieras från anslaget.

Personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är överrepresenterade bland personer som fastnar i långtidsarbetslöshet. Att åstadkomma bättre förutsättningar för dessa individer är därför en viktig del av en mer effektiv arbetsmarknadspolitik.

För att få ned arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning behövs arbetsmarknadspolitiska insatser och stöd som kan anpassas efter den enskildes förutsättningar och behov. Arbetsförmedlingen är i sammanhanget en viktig aktör med sin verktygslåda av insatser för arbetssökande, däribland sådana som är riktade specifikt till personer med funktionsnedsättning såsom lönebidrag och stödperson för introduktions- och uppföljningsstöd (SIUS). Dessa insatser belastar anslag 1:4 Lönebidrag och Samhall m.m.

Den föreslagna minskningen på 220 miljoner kronor i vårändringsbudgeten rör anslagssposten för lönebidrag m.m., inte merkostnadsersättningen till Samhall. Minskningen bedöms inte påverka verksamheten eftersom det beräknas bli ett anslagssparande avseende lönebidrag m.m.

Arbetsförmedlingen har som mål i regleringsbrevet för 2024 att förbättra matchningen och stödja kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden bl.a. genom att öka antalet som anställs med lönebidrag. Det finns, även efter den föreslagna minskningen i vårändringsbudgeten, fortfarande utrymme för att öka de särskilda insatser för personer med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Med beaktande av minskningen i vårändringsbudgteten uppgår anslagsposten för lönebidrag m.m. till knappt 13 miljarder kronor 2024, vilket är nästan 1 miljard kronor högre än utfallet 2023.

För att få ned arbetslösheten och ge fler med funktionsnedsättning möjligheten till arbete eller utbildning krävs också ett proaktivt och effektivt arbetsgivararbete. I regleringsbrevet för 2024 fick Arbetsförmedlingen i uppdrag att med egen personal, lokalt och regionalt effektivt sammanföra arbetssökande med de arbetsgivare som söker arbetskraft. Verksamheten ska, som ett komplement till matchningstjänster, förstärka stödet till arbetslösa som inte bedöms kunna få ändamålsenligt stöd inom ramen för dessa.

Möjligheten till arbete är en grundläggande rättvisefråga och avgörande för att bryta utanförskap och stärka välfärden. Jag fortsätter att noga följa utvecklingen på arbetsmarknaden samt Arbetsförmedlingens viktiga arbete för personer med funktionsnedsättning.

Stockholm den 8 maj 2024

 

Johan Pehrson

Skriftlig fråga 2023/24:855 av Jonathan Svensson (S) (Besvarad 2024-04-30)

Fråga 2023/24:855 Minskningar i anslaget till lönebidrag och Samhall

av Jonathan Svensson (S)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Den 15 april överlämnade regeringen sin vårproposition till riksdagen. Vårpropositionen innehåller olika förändringar på en rad olika utgiftsområden. På utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv, under punkten 1:4 Lönebidrag och Samhall m.m., framgår det att regeringen föreslår att 220 000 000 kronor försvinner från anslaget för att i stället placeras under andra anslag i andra utgiftsområden. Från anslaget 1:4 Lönebidrag och Samhall m.m. finansieras bland annat insatser som ämnar stärka situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning och en nedsatt arbetsförmåga, såsom statsbidrag till Samhall eller finansiering av SIUS hos Arbetsförmedlingen.

I vårpropositionen anger regeringen skälen till förslaget avseende minskningen av 220 000 000 kronor på anslaget 1:4. Skälen ska vara att täcka justeringar i andra utgiftsområden och ”minskningen bedöms inte påverka den verksamhet som finansieras från anslaget”. Någon konsekvensbeskrivning eller motivering av minskningen finns ej i propositionen.

Jag vill därför fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson:

Har ministern och regeringen genomfört en djupare konsekvensbeskrivning avseende minskningen av anslaget 1:4 Lönebidrag och Samhall m.m., och vilken bedömning föranleder att minskningen på anslaget inte bedöms ha en påverkan på den verksamhet som finansieras från anslaget? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.