Till innehåll på sidan

Mobbning och kränkningar via nätet och sociala medier

Svar på skriftlig fråga 2021/22:495 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/04755 Utbildningsdepartementet Skolminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:495 av Michael Rubbestad (SD)
Mobbning och kränkningar via nätet och sociala medier

Michael Rubbestad har frågat hur jag, som ny skolminister, avser att agera för att motverka digital mobbning och kränkningar i skolan, och om regeringen avser att driva frågan om en mobilfri skola.

Låt mig börja med att slå fast att en skola präglad av trygghet och studiero är en rättighet för alla elever och en grundförutsättning för lärande och utveckling.

Det framgår av skollagen (2010:800) att utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. En viktig del i detta arbete är att främja likabehandling och motverka alla former av kränkande behandling, vilket är en skyldighet för alla skolor enligt skollagen och diskrimineringslagen (2008:567). Statens skolinspektion och Diskrimineringsombudsmannen har tillsyn över att aktuella bestämmelser i skollagen respektive diskrimineringslagen följs.

Statens skolverk erbjuder på uppdrag av regeringen kompetensutveckling och stödinsatser för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, till exempel avseende trygghet, studiero och arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

För att skapa ett ännu tydligare och bättre fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan har Regeringskansliet tagit fram departementspromemorian Nationell plan för trygghet och studiero (2021:13). Promemorian innehåller förslag som ska stärka skolors arbete med trygghet och studiero. Dessa förslag innebär bl.a. att skolans personal ska erbjudas bättre stöd och ges tydliga befogenheter i sitt arbete med att skapa trygghet och studiero – lärare ska känna att de har stöd från samhället när de agerar för en trygg skolmiljö. Andra förslag innebär att mobiltelefoner inte ska användas på lektionerna, om inte läraren tillåter det och att möjligheterna att omhänderta mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning ska öka. För grundskolor och motsvarande skolformer innebär förslaget bl.a. att rektorn ska kunna besluta om att mobiltelefonerna ska omhändertas under hela skoldagen. Sammantaget anger förslagen riktningen för ett långsiktigt och systematiskt arbete för ökad trygghet i utbildningen och studiero i undervisningen. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022. Promemorian har varit på remiss till den 27 augusti 2021 och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet.

Regeringens arbete inom detta viktiga område fortsätter och målet är att alla elever ska känna sig trygga i skolan och ha studiero på lektionerna.

Stockholm den 15 december 2021

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:495 av Michael Rubbestad (SD) (Besvarad 2021-12-08)

Fråga 2021/22:495 Mobbning och kränkningar via nätet och sociala medier

av Michael Rubbestad (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Mobbning och kränkningar via nätet, sociala medier och andra digitala kanaler drabbar allt yngre barn. Rapporter talar om allvarliga incidenter redan i lågstadiet. Mobiltelefonen används tyvärr för att skriva nedsättande, fota varandra i prekära situationer samt till rena kränkningar. Det är ett fenomen som minskar vid mobilförbud och som dessutom är en mycket viktig aspekt i en tid när den psykiska ohälsan ökar för våra barn och elever.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga skolminister Lina Axelsson Kihlblom:

 

Hur avser ministern, som ny skolminister, att agera för att motverka digital mobbning och kränkningar i skolan, och avser regeringen att driva frågan om en mobilfri skola?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.