Till innehåll på sidan

Nationell handlingsplan mot antisemitism

Svar på skriftlig fråga 2017/18:428 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ku2017/

02608/DISK

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:428 av Thomas Finnborg (M)
Nationell handlingsplan mot antisemitism

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antisemitismen i Sverige.

Sverige ska vara ett land fritt från rasism och hatbrott. Den senaste tidens händelser visar mer än någonsin vikten av arbetet mot antisemitism, antisemitiska hatbrott och för säkerhet för den judiska minoriteten i Sverige.

Regeringen har vidtagit ett flertal specifika åtgärder inom detta område. Den 9 november i år gav regeringen t.ex. Brottsförebyggande rådet i uppdrag att göra en fördjupad studie om antisemitiska hatbrott. I budgetpropositionen för 2018 aviserar regeringen dessutom en ny stödordning för säkerhetshöjande åtgärder för det civila samhället, särskilda medel för säkerhetsarbete på skolor, medel för att möjliggöra hågkomstresor till Förintelsens minnesplatser samt en internationell konferens år 2020 om Förintelsen för att hedra dess offer 20 år efter The Stockholm International Forum. Forum för levande historia har även i uppdrag att genomföra en omfattande utbildningsinsats om olika former av rasism i historien och i dag i vilket antisemitism ingår uttryckligen.

Skolan är en nyckelinstitution i det långsiktiga främjandet av en värdegrund som utgår från alla människors lika värde och allas rätt att bli behandlade som individer på lika villkor. Skolverket vidtar kunskapshöjande insatser i skolan om rasism. Myndigheten tar bl.a. fram material till stöd i frågorna och genomför, i samarbete med Forum för levande historia, fortbildningar av skolpersonal i dessa frågor.

Skolverket tar även fram och genomför nationella skolutvecklingsprogram bestående av olika kompetensutvecklings- och stödinsatser riktade till huvudmän och skolor. Insatserna omfattar arbetsformer och arbetssätt för att utveckla arbetet med skolans värdegrund. Värdegrunden inbegriper att aktivt motverka rasistiska tendenser och att förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och grundläggande demokratiska värderingar.

Arbetet mot antisemitism ingår också i en större helhet. I november 2016 beslutade regeringen om en nationell plan vars mål är ett strategiskt, effektivt och samlat arbete mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott i Sverige.

Samtidigt ser vi att situationen i Sverige förvärrats de senaste åren. Jag träffar regelbundet representanter för den judiska minoriteten i Sverige för att diskutera vilka ytterligare åtgärder som behövs för att motverka antisemitism, antisemitiska hatbrott och för att stärka säkerheten. Det senaste samrådet ägde rum den 11 december i år. Jag deltog även i en kippavandring i Malmö den 16 december i år för att visa solidaritet med och stöd för judar i Sverige. Judiska representanter vittnar om att hoten ökar och att rädslan breder ut sig. Det är en ohållbar situation. Därför måste arbetet fortsätta, med full kraft, och fler aktörer mobiliseras för ett Sverige fritt från antisemitism.

Stockholm den 21 december 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftlig fråga 2017/18:428 av Thomas Finnborg (M) (Besvarad 2017-12-07)

Fråga 2017/18:428 Nationell handlingsplan mot antisemitism

av Thomas Finnborg (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Begreppet antisemitism betyder fördomar och fientlighet mot judar därför att de är judar. Antisemitism har en lång historisk bakgrund med rötter i främlingsfientlighet, ekonomi, religion, nationalism, rastänkande och politik. Det kan uttryckas i till exempel ord eller handling och riktas mot judar som individer eller som kollektiv. Som historien har visat kan antisemitism även mynna ut i fördrivning och folkmord.

Tyvärr har antalet antisemitiska brott ökat i Sverige de senaste åren, och allt fler vittnar om ett hårdare klimat med en ökande rädsla, där glåpord, hot och misshandel har blivit vardag. Vissa föreningar har fått stänga sina lokaler på grund av hot och skadegörelse.

Enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet anmäldes det under 2015 runt 280 hatbrott med antisemitiska motiv, vilket var den högsta noteringen på länge. Samtidigt befaras mörkertalet vara stort.

Situationen är naturligtvis helt oacceptabel och kräver kraftfulla insatser från samhällets sida. I Sverige ska ingen behöva vara rädd för att gå utanför dörren eller behöva flytta för att man utsätts för olika brott, oavsett tro eller bakgrund.

För att markera allvaret i denna typ av brott behöver vi därför ta fram en specifik och nationell handlingsplan mot antisemitism för att ytterligare vässa arbetet och vända den negativa utvecklingen.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska antisemitismen i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.