Till innehåll på sidan

Naturreservat

Svar på skriftlig fråga 2023/24:345 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
KN2023/04458 Klimat- och näringslivsdepartementet Klimat- och miljöminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:345 av Sanne Lennström (S)
Naturreservat

Sanne Lennström har frågat mig hur jag avser att agera inom mitt ansvarsområde för att våra kommuner ska kunna expandera och samtidigt kunna värna naturvärden.

Regeringen ser i linje med en god samhällsutveckling ett stort värde i att tätorter ska kunna växa och utvecklas på ett hållbart sätt. Inte minst är det viktigt för små kommuner. Samtidigt är det viktigt att de mest skyddsvärda områdena kan få ett långsiktigt skydd med beaktande av lokala förutsättningar och markägarens behov.

När det gäller frågan om tätortsutveckling så har kommunen möjlighet att i sin översiktsplan peka ut de områden som är mest lämpliga för en tätorts expansion, något som länsstyrelsen därefter kan beakta i sin handläggning.

Vidare kan kommunen ta fram detaljplaner för de områden som bedöms som lämpliga för tätortsutveckling. Ett beslut om bildande eller ändring av naturreservat får inte strida mot en detaljplan eller
områdesbestämmelser annat än genom små avvikelser. Det innebär att så länge syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas kan kommunen genom sitt planmonopol säkerställa önskvärd tätortsutveckling.

I många ärenden som rör pågående likväl som ändrad markanvändning behöver dock en avvägning göras mellan allmänna och enskilda intressen innan ett beslut fattas.

Är man missnöjd med länsstyrelsens beslut kan man, precis som kommunen i detta fall gjort, överklaga beslutet om bildande av naturreservat. Regeringen är då den instans som fattar beslut i frågan när det gäller överklagade beslut om naturreservat.

Stockholm den 13 december 2023

Romina Pourmokhtari

Skriftlig fråga 2023/24:345 av Sanne Lennström (S) (Besvarad 2023-12-06)

Fråga 2023/24:345 Naturreservat

av Sanne Lennström (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Sverige har många naturreservat som innehåller allt från värdefulla skogar och vatten till fjäll och hagar. Syftet med naturreservaten är att hitta ett sätt för att långsiktigt skydda vår natur inför framtiden. Det är även en åtgärd som hjälper oss att bevara biologisk mångfald och som skapar attraktiva platser för rekreation.

Naturreservat kan emellertid skapa utmaningar för landets kommuner – inte minst små kommuner. Ett sådant exempel är naturreservatet Gårdskärskusten som finns i Älvkarleby kommun. Kommunen är ytmässigt liten men har redan två naturreservat, och en enig kommunstyrelse har nu överklagat länsstyrelsens beslut att bilda detta nya reservat. Kommunen har ställt sig positiv till bildandet av naturreservatet i sig men skulle vilja att vissa delar undantogs. Skälet är både att kunna värna naturintressena som finns inom kommunens gränser och att kunna skapa möjligheter för välfärd i kommunen som står inför kraftig expansion. Kommunen bedömer inte att undantagandet av dessa områden inom reservatet skulle motverka syftet med bildandet av ett naturreservat i Gårdskär. Dessa tänkta undantag ligger redan i dagsläget nära befintlig bebyggelse och infrastruktur.

Detta är endast ett fall som föranleder vissa frågor om hur vi ska se på våra naturreservat i Sverige. En kommun har många uppgifter att hantera för att kunna leverera välfärd åt sina invånare. Det kan handla om bostäder, att skapa goda förutsättningar för företag att etablera sig så människor får jobb, att bygga förskolor och mycket mer. Utmaningarna för detta kan vara stora i en liten kommun som vill växa men har en begränsad yta där en stor del kan upptas av en kustremsa, järnväg, riksintressen, riksväg etcetera.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

Hur avser statsrådet att agera inom sitt ansvarsområde för att våra kommuner ska kunna expandera och samtidigt kunna värna naturvärden?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.