Till innehåll på sidan

Oberoende granskning av Sveriges Radio

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2933 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ku2021/013 86 Kulturdepartementet Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2933 av Björn Söder (SD)
Oberoende granskning av Sveriges Radio

Björn Söder har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till en oberoende granskning av Sveriges Radio, och om inte, varför.

Public service-företagen regleras på en övergripande nivå genom sändningstillstånd och medelsvillkor som beslutas av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställs av riksdagen. Enlig sändningstillstånden ska public service-verksamheten präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Sändningsrätten ska dessutom utövas opartiskt och sakligt.

Public service-företagens övergripande villkor och uppdrag ses över och fastställs av riksdagen inför varje ny tillståndsperiod. Under en pågående tillståndsperiod kan den som anser att något av public service-företagen i sina sändningar har brutit mot de villkor som gäller för verksamheten anmäla det till granskningsnämnden för radio och tv, som är ett självständigt beslutande organ vid Myndigheten för press, radio och tv. Nämnden prövar i efterhand om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna. Ordningen bidrar till att företagens oberoende upprätthålls samtidigt som det är möjligt att pröva att verksamheten lever upp till de villkor som beslutats av riksdag och regering. Att granskningsverksamheten fungerar bra och uppfyller sitt syfte bekräftades bl.a. i december 2020 i Riksrevisionens rapport För förtroendets skull – granskningsnämndens granskning av public service (RiR 2020:26).

Public service-företagens oberoende är av avgörande betydelse såväl för programverksamheten som för allmänhetens förtroende för företagens publicistiska integritet. Som kultur- och demokratiminister är en av mina viktigaste uppgifter att värna mediernas – i synnerhet public services – oberoende. Sveriges Radio är ett självständigt medieföretag och det är inte min eller regeringens sak att lägga oss i hur verksamheten bedrivs eller vilka publicistiska beslut som fattas. Jag avser inte att vidta några ytterligare åtgärder i detta avseende.

Stockholm den 2 juni 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:2933 av Björn Söder (SD) (Besvarad 2021-05-24)

Fråga 2020/21:2933 Oberoende granskning av Sveriges Radio

av Björn Söder (SD)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Under hösten 2019 granskade Sveriges Radios Ekot flera fall där islamister klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen. Granskningen fokuserade på myndigheternas agerande och bristande transparens som omgärdar tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll. Ett av fallen rör Gävleimamen och hans son, vilka Migrationsöversdomstolen och regeringen anser utgöra ett hot mot rikets säkerhet, detta då Säpo klassar männen som centralgestalter i den islamistiska miljön. Doku kunde för några veckor sedan avslöja att en reporter som varit drivande i granskningarna har flera privata kopplingar till sonen.

Nu kommer ett nytt avslöjande om en annan journalist.

Journalisten vid Sveriges Radio har 2018–2020 jobbat för en rad Sveriges Radio-redaktioner, bland annat Ekot och flera specialprogram. Hon jobbar nu även för en prisbelönt medieredaktion som inte tillhör public service. Tidigare i karriären har hon medverkat i stora tv-produktioner och tidningar. Förra året publicerade hon för Sveriges Radio en granskning som involverade brottslighet och där regeringen ställdes mot väggen. Samtidigt som granskningen publicerades och reportern medverkade i fler stora SR-program om den bodde hon i ett hus där det, enligt åtalet, bedrevs en drogfabrik. Detta rapporterar Expressen.

Det är uppenbart att Sveriges Radio har ordentliga problem och att opartiskheten på goda grunder kan ifrågasättas. 

Av denna anledning vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Är ministern beredd att ta initiativ till en oberoende granskning av Sveriges Radio, och om inte, varför?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.