Till innehåll på sidan

Ökad digitalisering

Svar på skriftlig fråga 2015/16:228 besvarad av Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2015/07738/ITP

Näringsdepartementet

Bostads-, stadsutvecklings- och it-ministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:228 av Lars-Arne Staxäng (M) Ökad digitalisering

Lars-Arne Staxäng har frågat barn-, äldre- och jämställdhetsministern hur statsrådet avser att se till att den äldre befolkningens behov av att följa med i det digitala livet tillgodoses.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har höga ambitioner för att Sverige ska fortsätta utnyttja digitaliseringens möjligheter och politiken behöver därför utvecklas.
En viktig del i detta är att den digitala delaktigheten ska öka. Alla som vill ska kunna använda de möjligheter som digitaliseringen erbjuder.

I den digitala förnyelsen av det offentliga Sverige ska digitala tjänster vara förstahandsvalet. Tack vare digitaliseringen kan vi skapa en effektivare förvaltning som gör det enkelt för medborgarna. Det är dock viktigt att ta hänsyn till att det finns personer som inte önskar att använda digitala tjänster och säkerställa att det för dessa finns alternativa vägar att kontakta myndigheterna.

I arbetet med att öka den digitala delaktigheten har det civila samhället en betydande roll. Regeringen har därför bl.a. bidragit med ekonomiska medel till nätverket Digidel som samlar aktörer från hela samhällslivet och som arbetar på nationell nivå med att öka användningen av it och internet.

I överenskommelsen Insatser med avseende på flyktingkrisen ingår en utökning av skattereduktionen RUT-avdraget till att omfatta IT-tjänster i hemmet. Undersökningar har visat att äldre och kvinnor är de som är mest intresserade av att använda sig av tjänsten.

Under Digitaliseringskommissionen finns Användningsforum som samlar strategiska beslutsfattare och representanter från branschen, användargrupper och forskarsamhället i syfte att åstadkomma bättre användbarhet och tillgänglighet.

För många äldre försvårar en funktionsnedsättning som avtagande hörsel och syn förmågan att vara digitalt delaktiga. Regeringen satsar
via Post- och telestyrelsen ca 140 miljoner kronor på att öka tillgängligheten till och användbarheten av elektronisk kommunikation och posttjänster.

Stockholm den 10 november 2015

Mehmet Kaplan

Skriftlig fråga 2015/16:228 av Lars-Arne Staxäng (M) (Besvarad 2015-11-04)

Fråga 2015/16:228 Ökad digitalisering

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Det digitala samhället innebär många fördelar för individen, företagen och samhället i stort. Som land mår vi bra av att ha ett högt tekniskt kunnande i befolkningen. Därtill kan företag på landsbygden i det digitala samhället växa och nå ut till fler vilket blir allt viktigare som motkraft till den växande urbaniseringen. Det är viktigt att så många platser som möjligt har tillgång till bra internet.

Men det finns också en baksida med ett samhälle där allt fler funktioner och mer samhällsservice digitaliseras. I Sverige beräknar man att ca 1 miljon människor inte har tillgång till internet, ungefär var tionde svensk alltså som inte betalar räkningar på datorn, förnyar recept, bokar resor eller läser nyheterna i mobilen. Många av dessa är äldre.

Det är nästan så att det förutsätts att vi alla är uppkopplade i dag. Vi själva gör det, företag och myndigheter likaså. I så gott som varje tv-program får vi veta att om man vill veta mer ska man gå in på en webbsida. Det finns därför en uppenbar risk att särskilt äldre människor hamnar utanför i flera avseenden. Förvisso finns det människor som inte vill bli en del av det digitala samhället. Men det finns desto fler som inte har haft möjlighet att ens bli en del. I hur många kommuner i Sverige erbjuds till exempel äldre att lära sig fördelarna med internet och läsplattor? På hur många boenden för äldre finns tillgång till dator eller läsplatta, eller för den delen ett trådlöst närverk?

Likaväl som att staten ger finansiella bidrag till delar av landet för att bygga ut bredband bör staten kunna erbjuda stimulansbidrag till de kommuner, läroanstalter eller organisationer som vill arbeta med att få fler medborgare att ta del av det digitala samhället. Om målet är att Sverige ska vara bäst i världen vad gäller digitaliseringens möjligheter så kan man inte bara fokusera på tillgång till bredband i hela landet. Tillgång till möjligheter att lära sig använda internet, läsplatta, smart mobil och dator bör vara minst lika viktigt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér följande:

 

Hur avser statsrådet att möta den äldre befolkningens behov av att hänga med i det digitala livet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.