Till innehåll på sidan

Ökad övertid i staten under pandemin

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2810 besvarad av Statsrådet Lena Micko (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fi2021/01923 Finansdepartementet Civilministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2810 av Sultan Kayhan (S)
Ökad övertid i staten under pandemin

Sultan Kayhan har frågat mig vad jag gör för att säkerställa att de statliga myndigheter som hanterar pandemins effekter klarar sina uppdrag.

De anställda i de statliga myndigheterna gör dagligen avgörande insatser i hanteringen av sjukdomen covid-19 och dess konsekvenser. Jag delar givetvis Sultan Kayhans syn att det är viktigt att värna de statsanställdas arbetsmiljö och att säkerställa att myndigheterna har förutsättningar att fullgöra sina uppgifter även under pandemin.

Regeringen lägger stor vikt vid arbetsmiljöfrågor. Därför beslutade regeringen i februari i år om en ny arbetsmiljöstrategi där två prioriterade områden är dels ett hållbart, dels ett hälsosamt arbetsliv. Inom staten är dock den arbetsgivarpolitiska delegeringen en central princip. Det innebär att respektive myndighet har arbetsgivaransvaret för myndighetens anställda och det arbetsmiljöansvar som följer av arbetsmiljölagstiftningen. Det är viktigt att upprätthålla den arbetsgivarpolitiska delegeringen även under pandemin. Hur en god arbetsmiljö kan säkerställas är respektive myndighet bäst lämpad att bedöma. Det är myndigheten som ytterst har arbetsmiljöansvaret och ansvaret att samverka med arbetstagarorganisationer och skyddsombud för en god arbetsmiljö.

Regeringen har en löpande dialog med sina myndigheter om vilka förutsättningar respektive myndighet har att fullgöra sina uppgifter i enlighet med de krav på bl.a. effektivitet och rättssäkerhet som gäller samtliga myndigheter.

Till följd av den arbetsgivarpolitiska delegeringen inom staten är det myndigheterna själva som ansvarar för sin kompetensförsörjning, inom ramen för de finansiella ramar som statsmakterna har beslutat. För att bl.a. säkerställa att myndigheterna har förutsättningar att klara kompetensförsörjningen och fullgöra sina uppgifter på ett effektivt och rättssäkert sätt har regeringen under pandemin lämnat förslag till ett stort antal ändringsbudgetar som, tillsammans med budgetpropositionen för 2021, efter riksdagens beslut har inneburit att medel har tillförts till berörda myndigheter för merkostnader till följd av covid-19. Därutöver har regeringen vidtagit åtgärder för vissa myndigheter såsom att flytta fram redovisningsdatum och tydliggöra prioriteringar så att vissa delar av verksamheten tillfälligt har fått stå tillbaka för att lätta på myndigheternas arbetsbelastning.

Jag vill också nämna att under pandemin har flera myndigheter tagit hjälp av andra myndigheter genom att låna in personal. Det är goda exempel på hur myndigheten kan utföra sin allmänna uppgift enligt myndighetsförordningen (2007:515) att verka för att genom samarbete med myndigheter och andra ta till vara de fördelar som kan vinnas för enskilda samt för staten som helhet. Utifrån erfarenheterna från pandemin kan lärdomar behöva dras gällande om regeringen kan vidta åtgärder för att underlätta in- och utlån av personal mellan myndigheter och om myndigheterna själva bör vidta åtgärder för att fler utbyten ska initieras framöver.

Stockholm den 19 maj 2021

Lena Micko

Skriftlig fråga 2020/21:2810 av Sultan Kayhan (S) (Besvarad 2021-05-11)

Fråga 2020/21:2810 Ökad övertid i staten under pandemin

av Sultan Kayhan (S)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Covid-19-pandemin har lett till kraftigt ökat övertidsarbete för anställda på flera statliga myndigheter som hanterar krisen. Tydligaste exemplet är Tillväxtverket, där övertiden ökat med 2 266 procent till nästan 16 000 timmar. En stor ökning av övertid har även skett på Folkhälsomyndigheten, Arbetsförmedlingen, MSB, Socialstyrelsen och Skatteverket.

Det är självklart att alla som kan och behövs ska bidra under en allvarlig kris. Personer som jobbar statligt gör det ofta just därför att de vill bidra till samhället. Samtidigt har pandemin redan pågått över ett år och tröttheten har byggts upp i flera myndigheter. Det riskerar att bli ohållbart utifrån två perspektiv.

Det första är arbetsmiljön som påverkas, framför allt om personal inte kan få möjlighet att återhämta sig. Ännu värre om belastningen blir så tung att personal slutar eller blir sjuka och att kompetens därmed försvinner.

Det andra är myndigheternas möjlighet att klara sina uppdrag genom krisen. Oavsett ärendemängd åligger det myndigheterna att hantera ärenden rättssäkert, inom en rimlig tid och i enlighet med gällande lagstiftning. I ett läge med kraftigt ökad övertid under en längre tid kan det finnas anledning att se över om det finns behov av mer resurser eller personal.

Eftersom pandemin fortfarande pågår, och effekterna av pandemin sannolikt kommer att pågå länge till, är det särskilt viktigt att beakta de anställdas arbetsmiljö och myndigheternas förmåga att hantera sina uppdrag.

Våra myndigheter och de anställda i staten har en viktig roll i hanteringen av krisen. Nu när det uppdagas att arbetsmiljön och arbetssituationen på myndigheterna hamnat i en tuff situation behöver vi från politikens sida hörsamma detta.

Med anledning av detta vill jag fråga vad statsrådet Lena Micko:

 

Vad gör statsrådet för att säkerställa att de statliga myndigheter som hanterar pandemins effekter klarar sina uppdrag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.