Till innehåll på sidan

Ökat underrättelsehot mot svenska lärosäten

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3065 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/02903 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3065 av Marie-Louise Hänel Sandström (M) Ökat underrättelsehot mot svenska lärosäten

Marie-Louise Hänel Sandström har frågat inrikesministern vilka åtgärder statsrådet och regeringen vidtar i dag för att bemöta säkerhetshot mot svenska lärosäten.

Frågan har överlämnats till mig.

Sverige ska vara ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer, en ledande kunskapsnation och ett internationellt attraktivt land för investeringar i forskning och utveckling. Vid flera myndigheter bedrivs en omfattande och betydelsefull internationell verksamhet, inte minst vid universitet och högskolor, som är väsentlig för att Sverige ska kunna nå dessa mål. Samtidigt vet vi att det finns ett otillbörligt intresse från främmande makt för teknologi och kunskap som finns i Sverige.

I april 2019 trädde en ny säkerhetsskyddslag (2018:585) i kraft i Sverige, som gäller för utövare av säkerhetskänslig verksamhet. Den nya lagen är tydlig vad gäller riskbedömningar, klassificering av uppgifter och skyddsåtgärder för säkerhetskänslig verksamhet. Denna lag ska universitet och högskolor följa.

Utöver säkerhetsskyddsregleringen finns det i förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap bl.a. bestämmelser om att myndigheter ska göra risk- och sårbarhetsanalyser, att de ansvarar för att egna informationshanteringssystem uppfyller vissa säkerhetskrav samt att vissa it-incidenter ska rapporteras.

Lärosätena har ansvar för säkerheten i sin verksamhet. I det ansvaret ingår att arbeta med frågor om säkerhetsskydd och det är ett arbete som regeringen följer noggrant i nära dialog med samtliga universitet och högskolor. Regeringen fortsätter att följa frågan och utesluter inte att det i framtiden kan bli aktuellt att vidta åtgärder i syfte att säkerställa att skyddsvärd verksamhet och kunskap vid universitet och högskolor inte riskerar att hamna i orätta händer.

Stockholm den 9 juni 2021

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2020/21:3065 av Marie-Louise Hänel Sandström (M) (Besvarad 2021-06-01)

Fråga 2020/21:3065 Ökat underrättelsehot mot svenska lärosäten

av Marie-Louise Hänel Sandström (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Säkerhetspolisen rapporterar att det finns ett ökat underrättelsehot mot svenska lärosäten. En riskfaktor som pekas ut är den ökade digitaliseringen, vilket har inneburit stora fördelar för utvecklingen av forskningen och ökade möjligheter för forskare att kommunicera med varandra. En baksida av detta är dock att det finns en ökad risk för underrättelsetjänster att ta del av och även stjäla forskning.

Säkerhetspolisen varnar också för sofistikerade sätt att rekrytera personer som kan lämna ut känsligt material. De aktuella länder som pekats ut av Säkerhetspolisen som rekryterare är i nuläget framför allt Kina, Ryssland och Iran.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen i dag för att bemöta säkerhetshot mot svenska lärosäten?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.