Till innehåll på sidan

Omprov av högskoleprovet

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3180 besvarad av Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/03013 Utbildningsdepartementet Ministern för högre utbildning och forskning Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3180 av Marie-Louise Hänel Sandström (M) Omprov av högskoleprovet

Marie-Louise Hänel Sandström har frågat mig vad jag avser att göra för att undvika att antalet omprov av högskoleprovet ökar.

Enligt Universitets- och högskolerådets (UHR) föreskrifter om högskoleprovet kan provdeltagare, om det finns synnerliga skäl, erbjudas omprov för ett eller flera provpass. Omprov betyder att en eller flera delar av reservprovet skrivs och resultatet från omprovet ersätter resultatet från provpasset eller provpassen på ordinarie prov.

Under 2021 har antalet som genomfört omprov ökat jämfört med tidigare år. Det är dock synnerligen få provdeltagare som genomför omprov. Av de nästan 47 000 personer som hittills i år har skrivit högskoleprovet har, enligt uppgifter från UHR, 69 personer genomfört omprov dvs. 1,5 promille av deltagarna. Det finns ingen sammanställning över skälen till varför omprov har genomförts och därmed inte heller uppgifter om hur många som beror på provvakters handhavandefel. Ett antal av vårens genomförda omprov kan enligt UHR förklaras av det strömavbrott som drabbade en provlokal i Örebro varför provdeltagarna inte kunde genomföra ordinarie provpass.

Jag är mycket glad över att högskoleprovet har kunnat genomföras på ett smittskyddssäkert sätt under våren 2021 och att alla de som anmälde intresse för att skriva provet också gavs möjlighet att göra det. Högskoleprovet är en andra chans och en möjlighet för enskilda individer att konkurrera vid urval till högskolan, särskilt när det gäller antagning till de mest eftertraktade utbildningarna. Det är därför viktigt att högskoleproven kan genomföras korrekt vid ordinarie provtillfälle. Det är också viktigt att den lilla grupp som av olika anledningar bedöms ha skäl att få skriva omprov också får göra det. Utifrån de uppgifter jag har i dag ser jag ingen anledning till att vidta åtgärder vad gäller omprov vid genomförandet av högskoleprovet.

Stockholm den 23 juni 2021

Matilda Ernkrans

Skriftlig fråga 2020/21:3180 av Marie-Louise Hänel Sandström (M) (Besvarad 2021-06-10)

Fråga 2020/21:3180 Omprov av högskoleprovet

av Marie-Louise Hänel Sandström (M)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

På utbildningsutskottets möte den 1 juni 2021 informerade Eino Örnfeldt, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet, om vårens senaste högskoleprov. Detta högskoleprov genomfördes 8 maj 2021. Den information som utbildningsutskottet fick var att det har fått göras fler omprov än tidigare på grund av provvakters handhavandefel.

Högskoleprovet är en viktig chans för många elever i Sverige, då det är en chans att kunna konkurrera vid urval till utbildningar på högskola och universitet.

Det är problematiskt att antalet omprov ökar då det är av vikt att högskoleproven genomförs korrekt vid provtillfället. Jag blev därför oroad över den information som framfördes av generaldirektören för Universitets- och högskolerådet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vad avser statsrådet att göra för att undvika att detta problem ökar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.