Till innehåll på sidan

Otryggheten för lärare

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1040 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2022/00662 Utbildningsdepartementet Skol ministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1040 av Lars Hjälmered (M)
Otryggheten för lärare

Lars Hjälmered har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder för att stärka lärarnas position i skolan för att säkerställa att de kan vara trygga på sin arbetsplats.

Jag vill börja med att understryka vikten av att lärare ska känna att de har hela samhällets stöd med att upprätthålla en trygg skolmiljö. Kränkningar, hot och våld mot barn, elever eller personal får aldrig accepteras. Ordning och reda i klassrummet är en förutsättning för elevers lärande och utveckling. En trygg arbetsmiljö främjar också attraktionskraften i läraryrket. Som med mycket annat i skolan behövs både tydliga bestämmelser och ett systematiskt arbete för att nå de resultat vi eftersträvar. För att stödja skolors arbete med att skapa trygghet och studiero finns redan i dag bestämmelser om såväl disciplinära åtgärder som pedagogiskt ledarskap och åtgärder för att motverka kränkande behandling. Jag utgår från att skolans huvudmän som har ansvaret enligt skollagen följer och upprätthåller bestämmelserna i skollagen och andra författningar.

Regeringen har genomfört och genomför en rad konkreta åtgärder för att stärka tryggheten och studieron i skolan. Regeringen har beslutat om läroplansändringar, som trädde i kraft i juli 2019, som tydliggör rektorns särskilda ansvar för trygghet och studiero i bl.a. grund- och gymnasieskolan. Även elevernas ansvar för att visa respekt för skolans personal och andra elever anges nu i läroplanerna. Regeringen har också gjort satsningar på pedagogiskt ledarskap och Statens skolverk erbjuder stöd och kompetensutveckling för både lärare och rektorer i denna fråga.

För att skapa ett tydligare och bättre fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan har Regeringskansliet tagit fram departementspromemorian Nationell plan för trygghet och studiero (Ds 2021:13). Planen innehåller förslag om bl.a. en tydligare styrning, en förstärkning av det förebyggande arbetet samt tydligare befogenheter och mandat för skolans personal att ingripa när situationen kräver det. Promemorian innehåller även förslag som innebär att elever som hotar eller utsätter andra elever eller skolpersonal för våld lättare ska kunna stängas av eller omplaceras. Promemorian har remitterats och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen planerar inom kort att besluta om en lagrådsremiss.

Regeringen tog i februari 2022 emot betänkandet En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner (SOU 2022:2), där utredningen bland annat föreslår att det ska införas nya brott för den som angriper vissa utövare av samhällsnyttiga funktioner – till exempel utbildningspersonal inom skolväsendet. Genom de föreslagna bestämmelserna kommer utbildningspersonal inom skolväsendet att få motsvarande förstärkta straffrättsliga skydd som till exempel poliser har i dag genom straffbestämmelserna om våld eller hot samt förgripelse mot tjänsteman. Utredningens förslag kommer inom kort att remitteras.

Alla former av hot och våld mot lärare och övrig personal i skolan är fullständigt oacceptabelt. Lärare ska kunna utföra sitt arbete med trygghet i sin yrkesutövning och med stöd från rektor och huvudman. Lärare ska känna att de har samhällets stöd när de agerar för att upprätthålla trygghet och studiero i enlighet med skollagen. Regeringens arbete för att alla elever och lärare ska känna sig trygga i skolan och inte riskera att utsättas för hot och våld fortsätter.

Stockholm den 16 februari 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:1040 av Lars Hjälmered (M) (Besvarad 2022-02-09)

Fråga 2021/22:1040 Otryggheten för lärare

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Anmälningarna om hot och våld mot lärare har ökat. Lärarnas Riksförbund släppte i somras en rapport, När tryggheten brister, som redovisade hur en fjärdedel av lärarna uppger att de utsatts för hot, våld, sexuella trakasserier eller kränkningar på sin arbetsplats.

I höstas presenterade Lärarnas Riksförbund ytterligare en rapport om den växande otryggheten. Rapporten, med namnet Håll käften kärring,visar även den återigen hur lärare utsätts på arbetsplatsen för alltmer fysiskt våld.

Det är mycket tragiskt och högst allvarligt att Sveriges lärare blir utsatta för hot och våld på sin arbetsplats. Skolan ska vara en trygg och säker plats för alla.

Lärares och rektorers roll i skolan har försvagats alltmer och måste förstärkas genom större befogenheter när det gäller att agera mot stök och bråk i deras klassrum.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom följande:

 

Avser statsrådet att vidta några särskilda åtgärder för att stärka lärarnas position i skolan för att säkerställa att de kan vara trygga på sin arbetsplats?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.