Till innehåll på sidan

Otryggheten hos elever i den svenska skolan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1041 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2022/ 00663 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1041 av Lars Hjälmered (M)
Otryggheten hos elever i den svenska skolan

Lars Hjälmered har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att motverka den växande otryggheten hos elever i den svenska skolan.

En skola präglad av trygghet och studiero är en rättighet för alla elever och en grundförutsättning för lärande och utveckling. Utbildningen i skolan ska enligt skollagen (2010:800) utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. Som med mycket annat i skolan behövs både tydliga bestämmelser och ett systematiskt utvecklingsarbete för att nå de resultat vi eftersträvar. För att stödja skolors arbete med att skapa trygghet och studiero finns redan i dag bestämmelser om såväl disciplinära åtgärder som pedagogiskt ledarskap och åtgärder för att motverka kränkande behandling. Regeringen har beslutat om läroplansändringar, som trädde i kraft i juli 2019, som tydliggör rektorns särskilda ansvar för trygghet och studiero i bl.a. grund- och gymnasieskolan. Även elevernas ansvar för att visa respekt för och hänsyn mot skolans personal och andra elever markeras med dessa läroplansändringar. Regeringen har också gjort satsningar på pedagogiskt ledarskap och Statens skolverk erbjuder stöd och kompetensutveckling för både lärare och rektorer i denna fråga.

För att skapa ett ännu tydligare och bättre fungerande regelverk om trygghet och studiero i skolan har Regeringskansliet tagit fram departementspromemorian Nationell plan för trygghet och studiero (2021:13). Promemorian innehåller förslag som ska stärka skolors arbete med trygghet och studiero. Dessa förslag innebär bl.a. att skolans personal ska erbjudas bättre stöd och ges tydliga befogenheter och mandat i sitt arbete med att skapa trygghet och studiero, lärare ska känna att de har stöd från samhället när de agerar för en trygg skolmiljö. Andra förslag innebär att mobiltelefoner inte ska användas på lektionerna, om inte läraren tillåter det och att möjligheterna att omhänderta mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning ska öka. Sammantaget ska förslagen ange riktningen för ett långsiktigt och systematiskt arbete för ökad trygghet i utbildningen och studiero i undervisningen. Promemorian har varit på remiss och förslagen bereds nu inom Regeringskansliet. Regeringen planerar inom kort att besluta om en lagrådsremiss.

Regeringens arbete för att förbättra tryggheten och studieron i skolan fortsätter.

Stockholm den 16 februari 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftlig fråga 2021/22:1041 av Lars Hjälmered (M) (Besvarad 2022-02-09)

Fråga 2021/22:1041 Otryggheten hos elever i den svenska skolan

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Under tio år har Skolinspektionen granskat hur elever och lärare upplever trygghet och studiero i skolan. I höstas kom resultatet av denna granskning.

Enligt rapporten känner sig allt fler niondeklassare alltmer otrygga, vilket är dyster läsning. Skolan ska vara en trygg plats för alla; därför är det av högsta vikt att vi säkerställer ordning och reda för att det ska kunna vara tryggt på rasterna och studiero i klassrummen.

Samtidigt uppger lärare att de får lägga alltmer tid på att upprätthålla ordningen i klassrummen. I Skolinspektionens rapport uppgav var tredje lärare att en stor del av undervisningstiden går åt till att hålla ordning. Så här ska det inte vara, varken för lärare eller för elever.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att motverka den växande otryggheten hos elever i den svenska skolan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.