Till innehåll på sidan

Överförmyndare

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1451 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/03303/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1451 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Överförmyndare

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig på vilket sätt Föreningen Sveriges Överförmyndares kunskaper och erfarenheter kommer att tas till vara av regeringen om föreningen inte bjuds in till en sittning med statsrådet.

Som jag under våren har aviserat kommer en utredning att få i uppdrag att föreslå moderna och rättssäkra regler om gode män, förvaltare och andra ställföreträdare. I uppdraget kommer bland annat att ingå att överväga frågor som handlar om hur överförmyndarnas och länsstyrelsernas tillsyn på detta område kan förbättras. Jag är angelägen om att nå ett slutresultat som innebär att vi får ett långsiktigt hållbart system där individen sätts i fokus. De människor i vårt samhälle som behöver hjälp ska känna sig trygga med att de också får det.

För att utredningen ska träffa rätt är det värdefullt att få synpunkter och förslag på förbättringsområden. Givetvis är det då viktigt att ta till vara på de kunskaper och erfarenheter som landets överförmyndare har, inte minst eftersom överförmyndarna har en central roll för att systemet med gode män och förvaltare ska fungera.

Jag har därför träffat företrädare för bland annat flera överförmyndarnämnder och föreningar som representerar enskilda för att diskutera frågor om gode män och förvaltare. Jag ser också framför mig möten med ytterligare aktörer och en fortsatt dialog i dessa frågor, både nu och när utredningen har kommit igång med sitt arbete. Det är av stor vikt att vi kan få ett så bra underlag som möjligt och fånga upp viktiga lärdomar runt om i landet.

Stockholm den 28 juni 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:1451 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2018-06-08)

Fråga 2017/18:1451 Överförmyndare

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den 30 maj var jag inbjuden till Sveriges Överförmyndares studiedagar 2018 i konserthuset i Gävle för en paneldebatt tillsammans med riksdagsledamoten Hillevi Larsson från Socialdemokraterna och Mariana Moreira Duarte från Miljöpartiet i Stockholm.

Under en timme svarade vi på frågor och fick ett antal frågeställningar belysta. Många frågor hänger i luften, då samhället har förändrats, och frågorna som Riksrevisionen har ställt på sin spets är oerhört angelägna att lösa.

Efter detta seminarium, där runt 550 överförmyndare deltog, har det framkommit att de tre presidierna från överförmyndare i våra tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö, ska träffa statsrådet för ett möte nu i juni kring direktiv till den utredning som statsrådet är ansvarig för och ska sjösätta. Det är bra, men det som förvånar är att FSÖ (Föreningen Sveriges Överförmyndare), överförmyndarverksamheten i Sverige med sin stora kompetens och 900 medlemmar över hela landet, inte blivit tillfrågad att delta vid mötet. 

Därför vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

På vilket sätt kommer FSÖ:s kunskaper och erfarenheter att tas till vara av regeringen om föreningen inte bjuds in till en sittning med statsrådet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.