Till innehåll på sidan

Översyn av hyreslagstiftningen

Svar på skriftlig fråga 2023/24:978 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:978 Översyn av hyreslagstiftningen

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:978 av Laila Naraghi (S)
Översyn av hyreslagstiftningen

Laila Naraghi (S) har frågat mig vilka åtgärder jag avsåg i min utsaga i en interpellationsdebatt, som regeringen nu vidtar när vi ser över hyreslagstiftningen så att vi i fler fall ska kunna vräka förövarna, och om regeringen även har tillsatt en SOU för att utreda detta.

Jag vill tacka ledamoten för frågan och engagemanget i denna fråga.

Min replik avsåg regeringens förslag i propositionen Åtgärder för tryggare bostadsområden (prop. 2023/24:112) som regeringen under våren överlämnade till riksdagen. Precis som frågeställaren skriver har förslagen i propositionen nu antagits av riksdagen. Det handlade alltså om att lyfta fram viktiga åtgärder som regeringen har vidtagit, inte om en ny översyn av dessa frågor.

Det är flera nya regler som införs och som avser att stärka det hyresrättsliga skyddet för våldsutsatta kvinnor. Möjligheterna att säga upp en hyresgäst som utövar våld mot en närstående utökas. Det blir också lättare för en våldsutsatt kvinna att behålla eller ta över kontraktet till bostaden och således kunna bo kvar.

De nya reglerna avser sammantaget att skapa bättre förutsättningar för trygga bostadsområden i hela landet. De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2024.

Stockholm den 19 juni 2024

 

 

 

Paulina Brandberg

Skriftlig fråga 2023/24:978 av Laila Naraghi (S) (Besvarad 2024-06-13)

Fråga 2023/24:978 Översyn av hyreslagstiftningen

av Laila Naraghi (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Riksdagsledamot Sofia Amloh (S) ställde nyligen en interpellation till jämställdhetsministern om arbetet mot våld i nära relation. Debatten var i tisdags.

I anförande meddelade statsrådet en stor nyhet om hyreslagstiftningen när hon deklarerade åtgärder som regeringen nu vidtar:

”Vi ser över hyreslagstiftningen så att det i fler fall ska gå att vräka förövaren, och kontraktet ska kunna överlåtas till den som är utsatt för våld.”

Det är mycket välkommet att arbetet med detta fortsätter.

Nyligen fattade ju riksdagen beslut om att underlätta för våldsutsatta kvinnor att kunna få bo kvar i sin bostad och att det är våldsutövaren som är den som ska flytta. Det var vi socialdemokrater som i regeringsställning tillsatte den utredning som ligger till grund för lagändringen, nämligen den av justitieminister Morgan Johansson (S) tillsatta utredningen Stärkt hyresrättsligt skydd för våldsutsatta kvinnor.

I civilutskottet, som bereder hyresrättsliga frågor, har vi socialdemokrater följt upp detta både i motioner och frågor till regeringen. Vi välkomnar att regeringen hörsammat detta och avslutat det arbete vi startade samt att riksdagen i stor enighet nyligen kunde fatta beslut om denna lagändring. Det är bra med bred partipolitisk enighet i dessa frågor.

Lagändringen träder i kraft om drygt två veckor.

Det är mycket angeläget att lagstiftningen kan fortsätta förbättras och stärkas för våldsutsatta, och därför välkomnar vi socialdemokrater regeringens besked att den ser över hyreslagstiftningen så att vi i fler fall ska kunna vräka förövarna, det vill säga utöver det som ju börjar gälla inom kort efter att vi i riksdagen gemensamt beslutat om detta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vilka åtgärder avsåg statsrådet i sin utsaga, som regeringen nu vidtar när de ser över hyreslagstiftningen så att vi i fler fall ska kunna vräka förövarna, och har regeringen även tillsatt en SOU för att utreda detta?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.