Till innehåll på sidan

Pendling över Öresund

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1714 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/09406 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1714 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Pendling över Öresund

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig hur jag avser säkerställa förutsättningarna för arbetstagare bosatta i Sverige att pendla till Danmark.

Som Kjell-Arne Ottosson påpekar så minskade pendlingen över Öresund under pandemin. Även om en relativt stor återhämtning skett så är det fortsatt färre som pendlar idag än innan pandemin.

Det är dock inte enbart pandemirelaterade åtgärder som utgör utmaningar för den gemensamma arbetsmarknaden i regionen. För att till fullo ta tillvara på den stora tillväxtpotential som finns i området och skapa goda förutsättningar för de som bor och verkar i regionen behövs det ett tätt samarbete mellan den svenska och danska regeringen, lokala och regionala beslutsfattare, myndigheter och näringsliv.

Under det senaste året har jag själv flera gånger besökt Öresundsregionen i syfte att peka på denna tillväxtregions potential och lyfta de möjligheter som finns. Jag och min danske samarbetsministerkollega har haft mycket givande diskussioner och tillsammans mött regionala aktörer. Detta har gett konkreta resultat.

Flera jobbmässor som arrangerats av Greater Copenhagen, tillsammans med bland annat Arbetsförmedlingen, har möjliggjort matchning mellan danska arbetstillfällen med svenska arbetstagare.

I samband med mitt senaste besök i regionen kunde vi meddela att vi enats om en dansk-svensk transitdeklaration i vilken vi åtar oss att i största möjliga utsträckning värna om att upprätta transitkorridorer till och från Bornholm respektive Köpenhamns flygplats för det fall att extraordinära omständigheter uppstår igen.

I det gemensamma uttalandet gör vi också klart att vi värnar om den fria rörligheten i Öresundsregionen och den gemensamma arbetsmarknaden, och att vi Nordenministrar tillsammans arbetar vidare för att eliminera gränshinder som inte direkt är kopplade till pandemin. Att vi gemensamt kunde göra ett sådant uttalande är betydelsefullt för att skapa förutsägbarhet och tillit för de som bor och verkar i Öresundsregionen

Det är också glädjande att vi inom sannolikt i en relativt nära framtid ska kunna nå fram till ett reviderat Öresundsavtal med bättre villkor för både gränspendlarna och arbetsgivarna i regionen.

Jag kommer att fortsatta att, i dialog med danska regeringen och regionala aktörer, arbeta för att Öresundsregionen ska uppnå sin fulla potential.

Stockholm den 22 juni 2022

Anna Hallberg

Skriftlig fråga 2021/22:1714 av Kjell-Arne Ottosson (KD) (Besvarad 2022-06-15)

Fråga 2021/22:1714 Pendling över Öresund

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

På grund av covid-19-pandemin och de stängda gränser denna medförde har Gränshinderrådet noterat en markant minskning av antalet svenska pendlare i Öresundsregionen. Enligt en undersökning som Region Skåne har presenterat minskade pendlingen med 7 procent under 2020.

Köpenhamn–Malmö ses sedan Öresundsbron invigdes som en gemensam arbetsmarknadsregion. Att vi kan arbetspendla mellan länder skapar mervärden både monetärt, kunskapsmässigt, kulturellt och socialt. Därtill kommer den kanske allra viktigaste aspekten: att företagen har större möjlighet att hitta den kompetens de behöver, vilket leder till mer framgångsrika företag.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur avser statsrådet att säkerställa förutsättningarna för arbetstagare bosatta i Sverige att pendla till Danmark?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.