Till innehåll på sidan

Personaltätheten i förskolan

Svar på skriftlig fråga 2017/18:931 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:931 av Maria Stockhaus (M)
Personaltätheten i förskolan

Maria Stockhaus har frågat mig om jag avser att följa upp huruvida personaltätheten i förskolan verkligen har ökat.

Att hålla mig informerad om det aktuella läget inom skolväsendets olika delar är en viktig del av mitt arbete. Att följa utvecklingen inom förskolan, till exempel avseende personaltätheten, är därför både något som jag redan gör och avser att fortsätta med. Statens skolverk redovisar årligen statistik om bl.a. barn, personal och kostnader i förskolan för att ge en samlad bild av verksamheten.

I sin fråga nämner Maria Stockhaus även regeringens satsning på minskade barngrupper. Skolverket anger i sina riktlinjer om barngruppens storlek och sammansättning (kommentarer till det allmänna rådet Måluppfyllelse i förskolan) att forskning visar att det är angeläget att det inte blir för många relationer för barnen att förhålla sig till under en dag. Framförallt har de yngsta barnen mest att vinna på att vara i mindre barngrupper. Förskollärarna kan då ta tillvara de fördelar som en mindre barngrupp ger i form av samspel och kommunikation mellan förskollärare och barn.

För att säkerställa att verksamheten i förskolan är av god kvalitet är givetvis även personalens utbildning och kompetens, personaltätheten relaterat till antal barn och den fysiska miljön viktiga. Regeringen genomför därför även insatser för att investera i personalens rätt till kompetens–utveckling och satsningar för att locka fler till förskolläraryrket. För att främja den fysiska yttre miljön i förskolan har regeringen också avsatt medel som huvudmännen kan söka (förordning [2015:552] om statsbidrag för upprustning av skollokaler och av utemiljöer vid skolor, förskolor och fritidshem).

Ytterligare en faktor som påverkar verksamheten är barngruppens sammansättning, till exempel avseende barnens åldrar, andelen barn i behov av särskilt stöd i sin utveckling, andelen barn med annat modersmål än svenska och barnens närvarotider. Med hjälp av regeringens satsning för att minska barngruppernas storlek får huvudmännen ökade möjligheter att även anpassa gruppens sammansättning på ett sätt som gynnar barnen och verksamhetens kvalitet.

Stockholm den 7 mars 2018

Gustav Fridolin

Skriftlig fråga 2017/18:931 av Maria Stockhaus (M) (Besvarad 2018-03-01)

Fråga 2017/18:931 Personaltätheten i förskolan

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I samband med att budgetpropositionen presenterades i höstas framhöll regeringen att barngrupperna i förskolan skulle bli mindre. Regeringen har också avsatt medel för detta.

Att minska storleken på barngrupperna är en god ambition. Samtidigt saknas en viktig del i detta, och det är ett krav på ökad personaltäthet. Ökad personaltäthet är en viktig faktor för att nå längre med den pedagogiska verksamheten. Enligt gällande modell är det möjligt att minska grupperna utan att fler i realiteten kommer in i verksamheten.

Min fråga till utbildningsminister Gustav Fridolin blir därför:

 

Avser utbildningsministern att följa upp huruvida personaltätheten verkligen har ökat?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.