Till innehåll på sidan

Polisers önskemål gentemot politiken

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1887 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2022/02724 Justitiedepartementet Justitie- och inrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1887 av Markus Wiechel (SD) Polisers önskemål gentemot politiken

Markus Wiechel har frågat mig varför regeringen inte har genomfört politik i enlighet med de toppförslag som rankas som de viktigaste av landets poliser och om det kan förväntas att åtgärder vidtas för att följa dessa.

Regeringens arbete mot kriminaliteten och otryggheten i landet bedrivs brett, långsiktigt och beslutsamt. Det handlar bland annat om en kraftigt utbyggd Polismyndighet med rekordmånga poliser, om effektiva och rekordmånga verktyg och befogenheter till de brottsbekämpande myndigheterna, om en skärpt straffrättslig lagstiftning och om ett utvecklat brottsförebyggande arbete.

Förra året gav regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över reglerna om straffmätning när någon döms för flera brott. Utredaren ska föreslå förändringar av lagstiftningen som innebär en skärpt syn på flerfaldig brottslighet. Utredningen ska redovisas senast den 20 januari 2023.

Regeringen tillsatte under sommaren 2022 en utredning som har till syfte att åstadkomma ett förstärkt samhällsskydd och en minskad risk för återfall i brott. I utredarens uppdrag ingår bland annat att se över regelverket för villkorlig frigivning. Utredningen ska redovisas senast den 29 december 2023.

Den 2 januari 2022 trädde lagändringar i kraft som innebär att unga myndiga inte längre får straffreduktion på grund av sin ålder när de gör sig skyldiga till allvarliga brott.

Slutligen skärptes reglerna för utvisning på grund av brott väsentligt den 1 augusti 2022. Lagändringarna innebär bland annat att straffvärdegränsen för när utvisning på grund av brottets allvar ska kunna ske sänks från tolv till sex månaders fängelse. Dessutom togs kravet på synnerliga skäl för att utvisa den som varit bosatt länge i Sverige bort och det finns inte längre något absolut förbud mot att utvisa en person som kom till Sverige som ung och har vistats här under en längre tid.

Stockholm den 7 september 2022

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2021/22:1887 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-08-25)

Fråga 2021/22:1887 Polisers önskemål gentemot politiken

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

En färsk rapport från SOM-institutet visar att brottsligheten är väljarnas viktigaste valfråga, vilket inte är särskilt märkligt då nuvarande regering fullkomligt misslyckats med detta, vilket gjort Sverige avsevärt mycket mer otryggt i dag än för åtta år sedan då Socialdemokraterna och Miljöpartiet tog makten.

Vi ser hur vi går mot ett rekordår när det kommer till dödsskjutningar, som för närvarande ligger på samma nivå som under hela föregående år, och vi ser hur de gängrelaterade konflikterna blir fler och grövre.

Tack vare en Novusundersökning beställd av Polisförbundet ser vi också vad poliserna önskar att politiker gjorde för att stötta dem i sitt viktiga arbete med att bekämpa kriminalitet. Där finns en mycket tydlig signal. Poliser önskar längre straff och fler utvisningar, vilket är kontentan av de fyra toppförslagen:

  • 73 procent vill ta bort ”mängdrabatten”, så att längre straff utdöms vid flerfaldig brottslighet.
  • 66 procent vill avskaffa automatisk frigivning efter två tredjedelar av straffet.
  • 64 procent vill avskaffa ”ungdomsrabatten” för de som fyllt 18 år.
  • 64 procent vill utöka utvisningen av utländska medborgare som döms för brott.

Det vi ser är återigen att regeringen inte lyssnat på professionen, i detta fall poliser, som helt enkelt inte får de förutsättningar de behöver för att på ett effektivt sätt utföra sitt arbete.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Varför har inte regeringen genomfört politik i enlighet med de toppförslag som rankas som de viktigaste av landets poliser, och kan vi förvänta oss att åtgärder vidtas för att följa dessa?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.