Till innehåll på sidan

Politisk asyl för fackligt aktiva i Belarus

Svar på skriftlig fråga 2023/24:326 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Ju2023/ 02687 Justitiedepartementet Migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:326 av Heléne Björklund (S)
Politisk asyl för fackligt aktiva i Belarus

Heléne Björklund har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att Sverige ska följa ILO-resolutionen när det gäller att inte utvisa fackligt aktiva till Belarus.

Den svenska regeringen ser, i likhet med frågeställaren, med stor oro på de senaste årens utvecklingen i Belarus. Regeringen är tydlig i sitt fördömande av regimens kränkningar av mänskliga rättigheter och angrepp på oppositionen. Sverige stödjer den resolution som beslutades om vid ILO:s Internationella arbetskonferens i juni 2023, i enlighet med artikel 33 i ILO:s stadga, om åtgärder mot Belarus. Sverige har också varit pådrivande för de EU-gemensamma sanktioner som riktats mot landet. Sverige behåller samtidigt sitt långsiktiga engagemang för att främja demokrati och respekt för mänskliga rättigheter i Belarus.

Skyddsbehov i asylärenden prövas individuellt av Migrationsverket och den som bedöms ha behov av internationellt skydd beviljas uppehållstillstånd i enlighet med utlänningslagen. Ett beslut som går den enskilde emot kan överklagas till migrationsdomstol. Som statsråd kan jag inte uttala mig om hur en myndighet eller domstol handlägger och beslutar i enskilda ärenden.

För att ytterligare säkerställa att asylprocessen är rättssäker och har en hög legitimitet avser regeringen, i enlighet med Tidöavtalet, att besluta om en översyn av asylprocessen i syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet.

Stockholm den 6 december 2023

Maria Malmer Stenergard

Skriftlig fråga 2023/24:326 av Heléne Björklund (S) (Besvarad 2023-11-30)

Fråga 2023/24:326 Politisk asyl för fackligt aktiva i Belarus

av Heléne Björklund (S)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Sedan våren 2021 har regimen i Belarus systematiskt krossat den fria demokratiska fackföreningsrörelsen i landet. Många fackliga ledare har frihetsberövats och dömts till långa fängelsestraff och straffarbete. Över 50 fackliga personer sitter i dag fängslade, och även deras familjer och anhöriga utsätts för trakasserier. 

Såväl ordföranden för den fria demokratiska belarusiska fackföreningsrörelsens huvudorganisation, som vice ordföranden, har dömts till långa fängelsestraff på grund av sitt fackliga engagemang och sina ledande roller.

En kvinnlig fackföreningsledare som stod upp mot valfusket i Belarus, eftersöktes aktivt av säkerhetstjänsten men lyckades fly till Sverige och sökte politisk asyl.

Sverige var drivande i att FN-organet ILO tidigare i år antog en resolution som innebär att fackligt aktiva inte ska utvisas till Belarus. Bakgrunden är att landet under lång tid inte levt upp till grundläggande fackliga och mänskliga rättigheter, som till exempel organisationsrättigheten och föreningsfriheten. Enligt sanktionerna ska alla medlemsstater, däribland Sverige, se till att principen om ”non-refoulement” efterlevs, eftersom fackligt aktiva riskerar förföljelse i Belarus. 

Trots detta och trots den alltmer förvärrade situationen för fackligt aktiva i Belarus beslutade Sverige att utvisa den kvinnliga fackföreningsledaren till Belarus den 9 oktober.

Mot denna bakgrund är min fråga till statsrådet Maria Malmer Stenergard följande:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att Sverige ska följa ILO-resolutionen när det gäller att inte utvisa fackligt aktiva till Belarus?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.