Till innehåll på sidan

Prioritering av myndighetsärenden

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1411 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Dnr Ju2018/03190/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:1411 av Staffan Danielsson (C)

Prioritering av myndighetsärenden

Staffan Danielsson har frågat mig om en statlig myndighet som Migrationsverket måste behandla alla ansökningar om arbetstillstånd efter när de kommit in, eller kan och bör myndigheten prioritera i särskilt angelägna fall.

Inledningsvis vill jag understryka att Migrationsverket är en självständig myndighet och regeringen är enligt grundlagen förhindrad att ingripa i eller på annat sätt försöka påverka hur en myndighet hanterar enskilda ärenden.

Det finns grundläggande regler för hur handläggning ska gå till inom den offentliga förvaltningen vilket jag förutsätter att Migrationsverket följer.

Enligt förvaltningslagen ska ett ärende handläggas så enkelt, snabbt och kostnadseffektivt som möjligt utan att rättssäkerheten eftersätts och enligt förordning med instruktion för Migrationsverket ska myndigheten tillgodose de sökandes och andra intressenters behov vid prövning med hänsyn till ärendets beskaffenhet. Utgångspunkten är att handläggningen avgörs från fall till fall. Det är alltså upp till myndigheten själv att avgöra i vilken turordning ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd ska handläggas.

Handläggningstiderna har varit och är fortfarande långa, vilket regeringen och Migrationsverket uppmärksammat. Med anledning av detta har regeringen vidtagit ett antal åtgärder i syfte att förkorta handläggningstiderna för bl. a. arbetstillstånd.

Jag följer Migrationsverkets arbete med att öka produktiviteten och förkorta handläggningstiderna noga och är vid behov beredd att vidta ytterligare åtgärder. Detta är högt prioriterat även framledes.

Stockholm den 13 juni 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:1411 av Staffan Danielsson (C) (Besvarad 2018-05-31)

Fråga 2017/18:1411 Prioritering av myndighetsärenden

av Staffan Danielsson (C)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Efter ett konkret exempel nedan ställer jag en generell fråga.

En kvinna från Kosovo med sina två flickor (då två respektive fyra år) flydde från sin familj och från Kosovo 2010. Hon hade utsatts för grova våldshandlingar inom släkten, i form av systematiska sexuella övergrepp, misshandel och hot om bestraffning vid eventuell polisanmälan.

Hon fick avslag på asylansökan. Hon stannade kvar i Sverige av omsorg om sina barns säkerhet.

Hon kom till Åtvidaberg där barnen fick komma in på förskola och skola. Kvinnan har de senaste tre åren arbetat på ett serviceföretag som gruppledare. Barnen är erkänt ambitiösa och framgångsrika i skolan. Med andra ord: Familjen är hundraprocentigt integrerad i vårt samhälle.

November 2017: Ny utvisning.  Riksdagsledamot emeritus Carl G Nilsson, hennes arbetsgivare och hennes juridiska ombud har i alla instanser drivit på för tillstånd för familjen att stanna i Sverige. De har anfört att förutom att kvinnan lärt sig svenska och skaffat sig egen försörjning så är det omänskligt att rycka upp två flickor, tio och tolv år gamla, som enbart talar svenska, ur skolan mitt i terminen. Men förgäves.

Den 6 april verkställdes utvisningsbeslutet. De bor för närvarande i en liten lägenhet i Kosovo. Familjen mår mycket dåligt

Hon har lämnat in en ny ansökan om arbetstillstånd och om ett upphävande av återreseförbud. Ärendet har skickats mellan Norrköping, Malmö, Umeå och Borås och finns nu i Göteborg. Enhetschefen meddelar att ärendena hanteras i turordning och att ingen prioritering kan ske. Beräknad väntetid är mycket lång, många månader eller till och med år.

En så lång väntetid skulle innebära stora påfrestningar för familjen och naturligtvis i första hand för barnen. Ett beslut torde kunna behandlas mycket snabbt, och utgången måste rimligen vara given.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Måste en statlig myndighet som Migrationsverket behandla alla ansökningar om arbetstillstånd efter när de kommit in, eller kan och bör myndigheten prioritera i särskilt angelägna fall?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.