Till innehåll på sidan

Privata företag inom hemtjänsten

Svar på skriftlig fråga 2013/14:612 besvarad av Christina Oskarsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2014/4162/FST

Socialdepartementet

Barn- och äldreministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:612 av Christina Oskarsson (S) Privata företag inom hemtjänsten

Christina Oskarsson har frågat mig genom vilka åtgärder jag avser att förhindra lycksökare och oseriösa privata företag inom hemtjänsten.

Kommunen har genom socialtjänstlagen (SoL) det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Insatser ska vara av god kvalitet och för utförandet av uppgifter inom socialtjänsten ska det finnas personal med lämplig utbildning och erfarenhet. När det gäller äldre framgår i 5 kap 4 § SoL att omsorgen ska inriktas på att de får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Missförhållanden inom hemtjänsten är oacceptabelt. Det gäller oavsett driftsform.

Det är viktigt att komma ihåg att kommunen alltjämt är huvudman för de kommunala angelägenheter som lämnas över till privata utförare och har därmed ett uppföljningsansvar. I regeringens proposition Privata utförare av kommunal verksamhet (prop. 2013/14:118 ) tydliggörs kommunernas ansvar och regeringen föreslår att en uttrycklig skyldighet ska införas för kommuner att kontrollera och följa upp verksamhet som bedrivs av privata utförare. Bl.a. ska fullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för sådana kommunala angelägenheter som utförs av privata utförare. I programmet ska det också anges hur fullmäktiges mål och riktlinjer samt övriga föreskrifter på området ska följas upp och hur allmänhetens insyn ska tillgodoses. Hittills har det inte gått att se några entydiga skillnader när det gäller kvalitet mellan privata och kommunala utförare, men det är viktigt att uppföljningsansvaret tydliggörs.

Vidare är det viktigt att välfärdssektorn kringgärdas av tydliga regelverk så att endast seriösa aktörer kan vara verksamma inom sektorn. Regeringen gav därför i december 2012 en särskild utredare i uppgift att utreda vilka möjliga krav, utöver redan befintliga, som kan och bör ställas på de som äger och driver företag inom välfärdssektorn. Syftet är att ytterligare säkra samhällets krav på att de som äger och driver företag inom skola, vård och omsorg ska ha ett långsiktigt och seröst engagemang och bedriva en god och högkvalitativ verksamhet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2014.

Stockholm den 28 maj 2014

Maria Larsson

Skriftlig fråga 2013/14:612 av Christina Oskarsson (S) (Besvarad 2014-05-14)

Fråga 2013/14:612 Privata företag inom hemtjänsten

av Christina Oskarsson (S)

till Statsrådet Maria Larsson (KD)

 

Lagen om valfrihet (LOV) innebär att en kommun kan välja att erbjuda privata alternativ inom vård och omsorg. För privatpersoner innebär det möjligheten att de själva eller deras anhöriga kan välja även privata företag när man exempelvis behöver hemtjänst.

Det låter säkert bra, men verkligheten förskräcker. Västnytt har i ett antal reportage visat hur ett privat bolag med det förföriska namnet Care Together hanterat gamla människor illa. Västnytt har kunnat avslöja hur hemtjänstföretaget Care Together, före detta Jakobsdal, lämnade gamla människor helt ensamma. Dessa fick varken mat eller insulin som de behövde. Det förekom även fall där äldre inte fick duscha på fem veckor. Efter att bristerna uppmärksammats av medierna så har Care Together blivit av med sina avtal i både Lerums och Partille kommuner.

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att förhindra lycksökare och oseriösa privata företag inom hemtjänsten?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.