Till innehåll på sidan

Processfrågor vid miljötillståndsansökan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:159 besvarad av Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
M2021/01961 Miljödepartementet Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:159 av Mattias Karlsson (M)
Processfrågor vid miljötillståndsansökan

Mattias Karlsson har frågat näringsministern vad han avser göra för att förhindra att samhällsviktiga verksamheter framöver inte stoppas på grund av relativt små processfrågor. Bakgrunden till frågan är att mark- och miljödomstolen nyligen avvisade LKAB:s tillståndsansökan avseende bolagets verksamhet i Kiruna med hänvisning till brister i samrådet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Under de kommande åren kommer omfattande insatser att krävas för att Sverige ska kunna nå målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland, men också för att nå flera andra mål för en hållbar omställning. Regeringen arbetar därför intensivt i syfte att främja miljö- och klimatmässigt lämpliga investeringar

Miljöprövningsprocessen är en prioriterad fråga i detta arbete. Regeringen har under de senaste åren vidtagit en rad åtgärder för att miljötillståndsprocessen ska vara modern och effektiv, samtidigt som ett högt miljöskydd uppnås.

En viktig åtgärd är den utredning som regeringen har tillsatt för att se över det nuvarande systemet för prövning enligt miljöbalken. Miljöprövningsutredningen ska särskilt fokusera på åtgärder som kan underlätta investeringar som bidrar till klimatomställningen eller innebär minskad miljöpåverkan. I utredningen ingår också att utreda om det bör införas ett begränsat förtursförfarande för mål och ärenden om tillstånd som innebär en omställning för en miljöfarlig verksamhet som på ett väsentligt sätt bidrar till att nå målen i det klimatpolitiska ramverket för minskade utsläpp av växthusgaser.

Regeringen har gett berörda myndigheter i uppdrag att ta fram en samlad statistik för miljöprövningen. Statistiken är viktig för att identifiera lämpliga effektiviseringsåtgärder. Länsstyrelserna har även fått i uppdrag att utveckla metoder och samverkansformer för att främja en effektiv samrådsprocess enligt miljöbalken och därigenom påskynda näringslivets klimatomställning. Regeringen har också beslutat om uppdrag till länsstyrelserna och Domstolsverket att utvärdera om det finns förutsättningar att utveckla en eller flera digitala tjänster för någon eller några typer av tillståndsansökningar enligt miljöbalken för att på så sätt effektivisera processen.

Flera åtgärder har också vidtagits som förväntas ha effekt redan under år 2021. Regeringen har sett över och genomfört ändringar i regelverket för hur mark- och miljödomstolen ska vara sammansatt i olika mål och ärenden i syfte att möjliggöra just en mer flexibel, ändamålsenlig och effektiv hantering av mål och ärenden. Effektiva tillståndsprocesser kräver också att prövningsmyndigheterna har förutsättningar att genomföra sitt uppdrag. För att korta handläggningstiderna och förstärka arbetet med miljöprövning och miljötillsyn har regeringen föreslagit att extra medel tillförs Naturvårdsverkets, domstolarnas och länsstyrelsernas förvaltningsanslag i budgetpropositionen för 2022.

Utöver dessa åtgärder kan tilläggas att regeringen också har vidtagit flera branschspecifika åtgärder. En åtgärd är att en samordnare har utsetts av regeringen för att facilitera samråd samt bistå med koordinering kopplat till de olika prövnings- och planeringsprocesser som krävs för omställningsprojekt inom industrin i form av större företagsetableringar och företagsexpansioner i Norrbotten och Västerbotten. En annan åtgärd är uppdraget till Tillväxtverket att i samråd med Statens jordbruksverk, Naturvårdsverket och länsstyrelserna ta fram konkreta tjänster för att effektivisera och förenkla för företag och andra verksamhetsutövare inom livsmedelskedjan att anmäla eller ansöka om tillstånd för miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken och på det sättet ge förutsättningar för en effektiv och snabb ärendehandläggning.

Det pågår alltså mycket arbete från regeringens sida gällande miljötillståndsprocesser. Det är ett arbete som regeringen ser fram emot att fortsätta tillsammans med övriga samhällsaktörer, som ett led i den gröna omställningen. Med detta sagt vill jag dock understryka att alla aktörer har ett ansvar att uppfylla lagkrav och bidra till en effektiv och modern tillståndshantering med ett högt miljöskydd.

Stockholm den 27 oktober 2021

Per Bolund

Skriftlig fråga 2021/22:159 av Mattias Karlsson i Luleå (M) (Besvarad 2021-10-14)

Fråga 2021/22:159 Processfrågor vid miljötillståndsansökan

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Statligt ägda LKAB lämnade i juni 2018 in en ansökan om totalprövning av hela verksamheten i Kiruna för att modernisera och samla all verksamhet i ett tillstånd. Efter över tre års hantering av LKAB:s ansökan för den befintliga verksamheten i Kiruna, med vissa mindre ändringar för att möjliggöra en snabbare brytningstakt av den malm LKAB har tillstånd att bryta, avvisas nu ansökan av mark- och miljödomstolen, med hänvisning till brister i det samråd som genomfördes 2017 inför ansökan.

Det avgörande i domstolens beslut handlar alltså inte om konsekvenser för miljön, utan om en bedömningsfråga kring hur inbjudan till samråd med särskilt berörda hanterats. Att förkasta en så omfattande miljötillståndsansökan och en lång rad mycket utförliga utredningar för en detalj i hur det kallats till samråd får anses vara ytterst märkligt och rättsosäkert.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern göra för att förhindra att samhällsviktiga verksamheter framöver inte stoppas på grund av relativt små processfrågor?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.