Till innehåll på sidan

Protesterna i Bangladesh

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1025 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:1025 Protesterna i Bangladesh

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:1025 av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)
Protesterna i Bangladesh

Daniel Vencu Velasquez Castro har frågat mig hur Sverige tänker agera i EU, men även i egen kapacitet, för att lugna situationen i Bangladesh.

Jag beklagar djupt rapporterna om det stora antalet som fallit offer, skadats eller fängslats i samband med protesterna i Bangladesh, liksom den omfattande skadegörelse som drabbat många oskyldiga. Sveriges regering står självfallet fullt bakom rätten att fredligt protestera och tar avstånd från alla former av våld.

Situationen i Bangladesh har utvecklats mycket snabbt sedan protesterna inleddes tidigare under sommaren och ledde till slut till att premiärminister Hasina lämnade landet. Det är nu av största vikt att en ordnad och fredlig övergång till en ny, demokratiskt vald regering kan ske, med full respekt för mänskliga rättigheter.

Civilsamhället inklusive studenter och oppositionella måste få åtnjuta rätten till yttrandefrihet och tillåtas delta i en dialog om maktövergången i landet. En viktig del av Sveriges utvecklingssamarbete med Bangladesh är just stödet till det civila samhället och arbetet för mänskliga rättigheter, demokratiskt deltagande och ett fritt informationsflöde.

Vi fortsätter att följa utvecklingen i Bangladesh mycket noga, framför allt genom vår ambassad i Dhaka. Sverige agerar tillsammans med EU-kretsen och andra likasinnade länder på olika sätt för att mana till lugn och betona vikten av demokrati och rättsstatens principer. Genom att agera tillsammans får vi ökad tyngd och kraft bakom vårt budskap. Sverige står även bakom EU:s talespersons uttalande om en fredlig lösning och att ytterligare våld behöver undvikas.

Sverige för dialog med flera delar av det bangladeshiska samhället. Vi har kontinuerligt politiska utbyten på hög nivå. I våras besökte exempelvis bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell Bangladesh och hade då möjlighet till dialog både med den dåvarande regeringen, och representanter för civilsamhället och affärslivet. Flera olika delar av Bangladesh besöktes och en viktig del av programmet var dialogen med lokalbefolkningen. Sverige har även dialog med företrädare för landets oppositionspartier för att ta del av deras syn på utvecklingen i landet.

Sammantaget konstaterar jag att Sverige har god uppfattning om läget i Bangladesh och en rad olika kanaler att föra fram våra tydliga budskap om vikten av en demokratisk utveckling. Vi fortsätter att följa situationen mycket noga. 

 

Stockholm den 7 augusti 2024

 

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:1025 av Daniel Vencu Velasquez Castro (S) (Besvarad 2024-07-24)

Fråga 2023/24:1025 Protesterna i Bangladesh

av Daniel Vencu Velasquez Castro (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

I Bangladesh har studenter tagit till gatorna för att protestera mot regeringens förda politik som garanterar arbeten åt ättlingar till veteraner från Bangladeshs frihetskrig i stället för att jobb ges efter de sökandes meriter. I skrivande stund har flera hundra dött och ännu fler skadats. Antalet arresterade uppges vara över 500 personer, som inte fått möjlighet att kontakta sina anhöriga.

Dödandet och våldet behöver upphöra. Här kan världssamfundet spela en avgörande roll för att sätta press på Bangladeshs regering.

Sverige har länge varit ett land som bejakar och försvarar mänskliga rättigheter, vilket inneburit att vi tydligt markerat när orättvisor uppenbarat sig världen över. 

Med anledning av situationen i Bangladesh och Sveriges engagemang för människors grundläggande rättigheter vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström följande:

 

Hur tänker Sverige agera i EU, men även som egen stat, för att försöka lugna situationen i Bangladesh? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.