Till innehåll på sidan

Pseudovetenskap i familjerättsliga sammanhang för våldsutsatta barn

Svar på skriftlig fråga 2023/24:983 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:983 Pseudovetenskap i familjerättsliga sammanhang för våldsutsatta barn

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Svar på fråga 2023/24:983 av Laila Naraghi (S) Pseudovetenskap i familjerättsliga sammanhang för våldsutsatta barn

Laila Naraghi har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att följa den särskilda rapportören om våld mot kvinnor och flickors ställningstagande om att stater ska lagstifta för att förbjuda användningen av föräldraalienation eller relaterade pseudobegrepp i familjerättsärenden och användningen av så kallade experter i föräldraalienation och relaterade pseudobegrepp.

Att synliggöra och stärka barnrättsperspektivet är en mycket viktig fråga för regeringen och jag välkomnar det engagemang som Laila Naraghi och många andra visar för frågan.

Vid alla beslut om vårdnad, boende och umgänge är det barnets bästa som är avgörande. Bedömningen av vad som är barnets bästa görs utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. I ett vårdnadsmål får parterna som utgångspunkt själva lägga upp sin argumentation och åberopa den bevisning som de själva vill. Värdet av bevisningen prövas sedan av domstolen. Detta gäller även bevisning som rör forskningsläget inom olika områden. Principerna om fri bevisföring och fri bevisvärdering är grundläggande i svensk processrätt. Det är inte aktuellt att frångå dessa.

Stockholm den 19 juni 2024

 

Gunnar Strömmer

Skriftlig fråga 2023/24:983 av Laila Naraghi (S) (Besvarad 2024-06-13)

Fråga 2023/24:983 Pseudovetenskap i familjerättsliga sammanhang för våldsutsatta barn

av Laila Naraghi (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Justitieministern har vid åtskilliga tillfällen tydliggjort att alla barn ska skyddas mot alla former av våld och kränkande behandling. Justitieministerns tydlighet är viktig och välkommen.

Nyligen publicerade en rad namnkunniga professorer och psykologer en artikel i Psykologtidningen (4 juni 2024, “Föräldraalienation är pseudovetenskap”) som larmade om hur pseudovetenskapliga begrepp och ”teorier” som har bristfälligt eller rent av osakligt vetenskapligt underlag utnyttjas som vapen i familjerättsliga tvister för att desavouera en förälders uppgifter om våld.

Det pseudovetenskapliga begrepp och de teorier som professorerna och psykologerna varnade för var den så kallade PA-teorin (och PAS samt AB) om ”föräldraalienation”. Undertecknarna av artikeln är några av Sveriges främsta experter kring frågor som rör barn, våldsutsatthet och familjerättsliga frågors påverkan på barn. Några av undertecknarna var:

  • Kjerstin Almqvist, senior professor i psykologi, leg. psykolog, specialist i behandling, leg. psykoterapeut, Institutionen för sociala och psykologiska studier, Karlstads universitet
  • Ulf Axberg, professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
  • Dr Sonja Ayeb-Karlsson, Associate Professor in Policy and Intersectionality, University College London, forskningsledare för UCL Everyday Disasters and Violences forskningsgrupp och expertmedlem i SHERA forskningsgrupp, akademiker och forskare inom mänskliga rättigheter, familjerätt, (mental) hälsa samt effekter av våld och övergrepp mot kvinnor och barn
  • Sofia Bidö, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi med inriktningen behandling/psykoterapi, verksamhetschef Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling
  • Anders Broberg, professor emeritus, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet
  • Maria Eriksson, professor i socialt arbete, Marie Cederschiöld högskola
  • Ole Hultmann, fil.dr., leg. psykolog, leg. psykoterapeut, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet
  • Johan Melander Hagborg, leg. psykolog, fil.dr. i psykologi/universitetslektor
  • Anna Norlén, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, verksamhetschef, rektor Ericastiftelsen

Dessa namnkunniga experter beskriver i artikeln varför dessa pseudovetenskapliga begrepp och teorier inte bör användas i familjerättsliga sammanhang, och jag vill rekommendera justitieministern och hans medarbetare att ta del av artikeln i sin helhet med anledning av frågans aktualitet för många våldsutsatta barn som tvingas till umgänge med förövare där risk för våld föreligger.

Artikelförfattarna lyfter att teorin har kritiserats för att den urholkar barns rätt till delaktighet och skydd samt förminskar betydelsen av barns utsagor. Artikelförfattarna skriver att teorin nyligen har granskats av FN:s rapportör om våld mot kvinnor och flickor. I rapporten, som presenterats i FN:s råd för mänskliga rättigheter, konstateras att PA är pseudovetenskap och ett maktmedel för att underminera barns och kvinnors rättigheter (OHCHR, 2023).

I artikeln i Psykologtidningen framgår att FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor och flickor har gjort följande ställningstagande:

”States legislate to prohibit the use of parental alienation or related pseudo-concepts in family law cases and the use of so-called experts in parental alienation and related pseudo-concepts (OHCHR 2023).”

I Göteborgs-Posten den 12 juni skriver också bland annat Lex Tintin-föreningens ordförande Sanam Gharaee, Rebecca Lagh, advokat specialiserad på barn och brottsoffer, samt nätverket Gömda kvinnor en artikel med rubriken ”Pseudovetenskap i domstolar leder till att våldsutsatta barn tystas”. Artikelförfattarna skriver bland annat:

”Personer som är misstänkta för brott mot barn använder pseudovetenskap som bevis för att få domstolen att lämna barns berättelse utan avseende. Familjerättsliga tvister blir i stället en arena för eftervåld där den våldsutsatta ofta utmålas som tvivelaktig och den som påverkar barnet negativt. Domstolar, familjerätter och andra myndigheter bortser ofta från barns uttryckliga vilja, mot bakgrund av teorin om ’föräldraalienation’.”

Jag vill rekommendera justitieministern och hans medarbetare att också ta del av hela deras artikel.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att följa den särskilda rapportören om våld mot kvinnor och flickors ställningstagande om att stater ska lagstifta för att förbjuda användningen av föräldraalienation eller relaterade pseudobegrepp i familjerättsärenden och användningen av så kallade experter i föräldraalienation och relaterade pseudobegrepp?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.