Till innehåll på sidan

Public services uppdrag

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1785 besvarad av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1785 av Markus Wiechel (SD)
Public services uppdrag

Markus Wiechel har frågat mig om jag vidtagit några åtgärder i syfte att säkerställa att skattefinansierad public service följer sitt uppdrag med anledning av felaktiga översättningar i Sveriges Radios nyhetsrapportering på andra språk än svenska.

Sveriges Radio AB är ett självständigt stiftelseägt medieföretag. Företaget regleras på en övergripande nivå genom fleråriga sändningstillstånd och medelsvillkor som beslutas av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställs av riksdagen. Ett grundläggande villkor för verksamheten är att den ska bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Sändningarna ska också utövas sakligt och opartiskt. Enligt sändningstillståndet ska Sveriges radio bland annat erbjuda ett utbud av nyheter på olika språk för människor i Sverige som inte kan ta del av nyheter på svenska.

Företagets oberoende är av avgörande betydelse för allmänhetens förtroende för verksamheten. Det är inte regeringen utan granskningsnämnden för radio och tv som i efterhand prövar om innehållet i program följer de regler som finns för sändningarna.

Självklart kan de felaktiga översättningarna påverka förtroendet för Sveriges Radio negativt. Det är företagets vd:s och den ansvariga utgivarens ansvar att vidta de eventuella åtgärder som krävs.

Stockholm den 8 juli 2022

Jeanette Gustafsdotter

Skriftlig fråga 2021/22:1785 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2022-07-01)

Fråga 2021/22:1785 Public services uppdrag

av Markus Wiechel (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Årets största medieskandal. Det är vad Sveriges Radios felöversättning av Kristdemokraternas partiordförande Ebba Buschs tal har kallats. Med all rätt.

Att Sveriges Radios arabiska, somaliska och kurdiska redaktion översatte “islamister” till “muslimer” visar på flera saker. För det första vittnar det om en dålig kvalitet beträffande vissa av SR:s medarbetare. För det andra kan det vittna om att man aktivt från public service sysslar med agendasättande journalistik.

Det skulle vara illa nog om det på ett enda ställa blev ett litet fel, men så är inte fallet. Det har nämligen närmast systematiskt blivit fel, på tre olika språk och vid upprepade tillfällen på flera olika plattformar, och det rör sig inte om några mindre misstag. På somaliska återkommer till och med samma översättning i artikeltexten dessutom med tillägget att Busch undrade varför det inte fanns ”dödade” muslimer (snarare än ”skadade islamister”).

Ordet islamist bör i dag betraktas som ett vedertaget begrepp för de som önskar ett fundamentalistiskt och religiöst styrt samhälle baserad på islam. Muslimer är människor som bekänner sig till, följer eller utövar islam. Det vore ingenting nytt om det är så att man från SR-medarbetarnas sida har en bristande förståelse för den stora skillnaden mellan dessa två begrepp. Det har vi nämligen sett förut. Undertecknad har i debatter fått möta alltifrån en namnkunnig kommunstyrelseordförande som inte förstod skillnaden till en sittande riksdagsledamot (invald redan 2002).

Att det är vanligt med denna naivitet och okunskap kan dock inte försvara det faktum att skattefinansierad public service, som åtminstone teoretisk ska vara politiskt neutral, har ett enormt ansvar för att säkerställa en tillräcklig redaktionell kontroll. Oavsett om SR:s misstag handlar om att redaktionen inte har koll på sina egna processer, har drabbats av att redaktionsmedlemmar driver en egen agenda eller om avsaknad av kompetens visar det på ett tydligt icke-fungerande utgivarskap. Inte minst då det redan finns goda skäl att ifrågasätta att public service över huvud taget finns på arabiska, somaliska och kurdiska finns fler frågor att få svar på. Naturligtvis varken ska eller kan kulturministern styra redaktionsarbetet på Sveriges Radio.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter önskas dock mot bakgrund av vad som framgått svara på följande fråga:

 

Har ministern vidtagit några åtgärder i syfte att säkerställa att skattefinansierad public service följer sitt uppdrag och att det som skett och som redogjorts för inte kommer att ske igen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.