Till innehåll på sidan

Rätt till vård för papperslösa

Svar på skriftlig fråga 2023/24:566 besvarad av Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:566 Rätt till vård för papperslösa

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Svar på fråga 2023/24:566 av Tony Haddou (V)
Rätt till vård för papperslösa

Tony Haddou har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att papperslösa får den vård de har rätt till enligt lag.

I svaret på riksdagsfråga 2023/24:515 redogjorde jag för tilläggsdirektiven till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12) och frågan om det utökade informationsutbytet. Med anledning av den nu ställda frågan kan tilläggas att utredaren ska lämna förslag om ett utökat informationsutbyte mellan myndigheter. Utredaren ska även analysera konsekvenserna av ett utökat informationsutbyte och överväga om vissa situationer där informationsplikten skulle strida mot ömmande värden, exempelvis inom sjukvården, ska undantas från informationsutbytet. Det ingår inte i uppdraget att se över den rätt till sjukvård som personer som saknar tillstånd att vistas i Sverige har enligt lag i dag. Jag vill inte föregripa resultatet av utredningen.

 

 

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

 

Maria Malmer Stenergard

 

Skriftlig fråga 2023/24:566 av Tony Haddou (V) (Besvarad 2024-02-05)

Fråga 2023/24:566 Rätt till vård för papperslösa

av Tony Haddou (V)

till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)

 

Nyligen frågade jag migrationsminister Maria Malmer Stenergard vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkerställa att papperslösa får den vård de har rätt till enligt lag (skriftlig fråga 2023/24:515).

Frågan ställdes mot bakgrund av att allt fler papperslösa söker vård på mottagningar som drivs av frivilligorganisationer i stället för att söka vård i den reguljära vården. Enligt frivilligorganisationerna beror detta på att det har blivit svårare för papperslösa att få den vård de har rätt till i den offentliga vården. Många papperslösa vågar inte heller söka vård inom den reguljära vården av rädsla för att bli anmälda och utvisade. Förvirringen kring förslaget om så kallad informationsplikt för offentligt anställda är stor hos såväl papperslösa som vårdanställda. Många tror att den aviserade angiverilagen redan har trätt i kraft (skriftlig fråga 2023/24:515).

I ministerns svar på min fråga framhåller statsrådet vikten av att bekämpa skuggsamhället, få kontroll över vilka som vistas i landet och upprätthålla den reglerade invandringen. Migrationsministern hänvisar vidare till den pågående utredningen om stärkt återvändandeverksamhet, som bland annat har i uppdrag att lämna förslag på så kallad informationsplikt för offentliganställda (det vill säga en angiverilag). Statsrådet svarar dock inte på min fråga: ”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att papperslösa faktiskt får den vård de har rätt till enligt lag?” (Svar på fråga 2023/24:515, Ju2024/00150.)

Jag vill erinra statsrådet om att papperslösa har laglig rätt till viss subventionerad hälso- och sjukvård enligt lagen (2013:407) om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd. 

Jag väljer därför att ställa min fråga på nytt och ge statsrådet Maria Malmer Stenergard möjlighet att svara:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att papperslösa faktiskt får den vård de har rätt till enligt lag?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.