Till innehåll på sidan

Rättvisa villkor för kommersiell service på landsbygden

Svar på skriftlig fråga 2023/24:555 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:555 Rättvisa villkor för kommersiell service på landsbygden

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:555 av Gunilla Svantorp (S)
Rättvisa villkor för kommersiell service på landsbygden

Gunilla Svantorp har frågat mig om jag har för avsikt att ändra systemet så att konkurrens på lika villkor fortsättningsvis kommer att råda för detta så viktiga bidrag för en öppen och levande landsbygd, och när vi i så fall kommer få se en förändring av regelverket.

Låt mig inledningsvis understryka att tillgång till kommersiell service i form av dagligvarubutiker och drivmedelsstationer är en av förutsättningarna för att det ska gå att bo, verka och leva i alla delar av landet.

Stöden till kommersiell service är så kallade statliga stöd och bestämmelserna är EU-gemensamma. Det innebär bland annat att den sammanlagda summan av alla stöd till kommersiell service (investeringsstöd, servicebidrag och driftstöd) inte får överstiga ett visst belopp under en treårsperiod. Detta gäller oavsett om det är ett företag eller en organisation som söker stöd. Om en organisation, exempelvis en Coop-förening, har flera butiker och söker flera olika stöd så räknas alltså den sammanlagda summan av alla erhållna stöd till organisationen.

Jag kan försäkra Gunilla Svantorp att regeringen har ett tydligt landsbygds­fokus och vi arbetar målmedvetet för att förbättra förutsättningarna för alla dem som bor, lever och verkar i Sveriges landsbygder.

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

 

Peter Kullgren

 

Skriftlig fråga 2023/24:555 av Gunilla Svantorp (S) (Besvarad 2024-02-02)

Fråga 2023/24:555 Rättvisa villkor för kommersiell service på landsbygden

av Gunilla Svantorp (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Möjligheten att få driftsstöd och investeringsstöd för kommersiell service på landsbygden är i dag kopplat till verksamhetens organisationsnummer. Då konsumentföreningarnas verksamheter drivs under ett och samma organisationsnummer har Coopbutikerna runt om i landet inte samma möjligheter att få stöd som de butiker som drivs av privata handlare. 

I Nya Wermlands-Tidningen den 21 december 2023 kunde vi läsa en debattartikel där bland annat exemplen med Coop Värmland togs upp. De har sex butiker som omfattas av kriterierna för att få stöd. Dessa sex butiker får alltså dela på det maximala investeringsstödet på 2 miljoner kronor. Hade butikerna i stället ägts av enskilda handlare hade de sammantaget kunnat få ut sex gånger så mycket i bidrag.

Det här är uppenbart orättvist och definitivt inte konkurrens på lika villkor. Stödet kan handla om skillnaden mellan att kunna driva butiken vidare eller att slå igen, och vi behöver inte mer avvecklad service på landsbygden. Och om affärer slår igen så får också kunderna längre att åka till nästa affär, något som kommer att leda till ökade utsläpp och alltså är dåligt både för miljön och för kundernas plånböcker. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Har ministern för avsikt att ändra systemet så att konkurrens på lika villkor fortsättningsvis kommer att råda för detta så viktiga bidrag för en öppen och levande landsbygd, och när kommer vi i så fall få se en förändring av regelverket?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.